Tīģeris dod ierosmi 0

Pjērs Dikāns sācis praktizēt, liekot lietā institūtā gūtās zināšanas. Nav bijis rezultātu, bet dažādi sarežģījumi gan. Cilvēki pārāk lēni zaudējuši svaru. “Tad atcerējos izdevēju, kuram tā garšoja gaļa. Sāku veidot savu diētu. To būvēju 30 gadus. Sapratu, ka tā strādā lieliski. Uzrakstīju grāmatu Es neprotu tievēt, tā kļuva par bestselleru – pasaulē pārdoti 16 miljoni eksemplāru.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
“Neviens nezina, kā viņu ārstēt…” izmisusi ģimene lūdz sabiedrības atbalstu mazā Roberta ārstēšanai
Lasīt citas ziņas

Pirmais solis ir novājēt, otrais – pēc tam vairs nekad nepieņemties svarā. Uzturā var lietot 72 produktus,” jau detalizētāk par diētu stāsta tās autors. Pirmais ir īsais posms, kurā 2–7 dienās var zaudēt 1,5–5 kilogramus atkarībā no ķermeņa svara. Ik dienu jāēd noteikts daudzums olbaltumvielu produktu, auzu klijas, jāizdzer divi litri ūdens. Vajadzīga arī fiziskā noslogotība – 20 minūtes dienā. “Kad cilvēks nedēļā zaudē piecus kilogramus, viņa organismā it kā iemājo tīģeris. Šis tīģeris dod ierosmi turpināt,” salīdzina ārsts.

Otrajā posmā olbaltumvielu produktiem pievieno noteiktu daudzumu dārzeņu. Tāpat ik dienu jāizdzer divi litri ūdens un 30 minūtes jāiziet pastaigā. Svara zudums ir dažāds, taču no šā brīža cilvēks ir ieinteresēts saglabāt savu svaru, kas tīkami sarucis. “Ja tas, kurš notievējis, vairāk neko nedara, lai svaru saglabātu, zaudētos kilogramus viņš simtprocentīgi atgūs.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Recepte svara noturēšanai – daudzveidīgas maltītes ikdienā, kas pēc noteikta intervāla mijas ar olbaltumvielu dienām, nepiemirstot auzu klijas, ūdeni un 25 minūšu ilgas fiziskās aktivitātes katru dienu. Pēc viņa teiktā, ja novājēšana neizdodas, tad ne jau tāpēc, ka diēta ir slikta, – visticamāk, kaut kas netiek ievērots algoritmā. Pjērs Dikāns iesaka pirms diētas uzsākšanas tomēr konsultēties arī ar speciālistiem, piemēram, ar endokrinologu.

Svarīga ir laime

Cilvēka ķermenis nav radīts šodien – tāds tas bija arī pirms 20 000 gadu. Lielāko tiesu šā laika cilvēks cīnījās par eksistenci. Teiksim, ja pirms daudziem tūkstošiem gadu kāds sevi savainoja un ja ķermenī trūka tauku – enerģijas rezervju, šāds cilvēks bija nolemts iznīcībai. “Lai saglabātu dzīvību, veselību, tauki ir ļoti vajadzīgi. Tieši tāpēc, ja cilvēks nomet svaru, organisms čakli strādā, lai rezerves atjaunotu,” paskaidro Pjērs Dikāns.

Tagad dzīvojam patērēšanas un stresa laikmetā, kur daudz ko izšķir steiga. “Ja cilvēks mitinās daudzstāvu mājā, kurā ir pieci stāvi un lifts, to izmantot neiesaku. Protams, ja dzīvo 25 stāvu mājā, ar liftu braukt drīkst,” pajoko ārsts un piebilst, ka viņu līdz sirds dziļumiem uztraucot laimes problēma. Proti, dietologa skatījumā liekais svars ir laimes vai, precīzāk, tās trūkuma slimība. “Tik daudz gadu strādājot ar liekā svara problēmu, esmu izveidojis laimes teoriju. Proti, kad cilvēks ir laimīgs, viņa organismā izstrādājas daudz hormona serotonīna. To rada it viss, kas sniedz labsajūtu ikdienā, – ģimene, darbs, draugi, jaukas lietas visapkārt. Piemēram, arī tad, kad peldat vai kā citādi fiziski izkustaties, organismā aug serotonīna līmenis. Tas sniedz vēlmi dzīvot. Arī Dievs ir laime, arī daba. Pozitīvs rezultāts tāpat sniedz laimi, palīdz novājēt, strādāt ar savu ķermeni,” paskaidro francūzis. Pirms daudziem gadiem viņš kādai sievietei vaicājis, ko viņa dara dzīvē, ar ko nodarbojas. Viņa atbildējusi, ka vadot lielu uzņēmumu. Vai bērni ir? Esot divi mazi bērni, bet, kad viņa pārnākot no darba, atvases jau guļot. “Tas ir labs piemērs laimes antiformulai, kad organismam trūkst stimula, lai izstrādātu pietiekami daudz serotonīna.”

Reklāma
Reklāma

Vaicāts, ko pats lieto uzturā, ka tik labi izskatās, Pjērs Dikāns atbild: “Esmu iemācījies mīlēt tos produktus, kas ir labi veselībai.” Viņš stāsta atgadījumu no savas bērnības: “Kad biju mazs puišelis, reizi gadā ģimenē bija lieli svētki. Visas meitenes un puikas rīkoja konkursu par to, kurš vairāk var apēst. Pēc tam rādījām viens otram, cik mums lieli vēderi, izvērtējām, kurš no mums pieēdies visvairāk. Uzvarētājs ņēma mazu šķīvīti, nēsāja apkārt, un visi deva naudiņu.

Kad biju mazs, es biju ļoti liels gardēdis. Bet cilvēks var būt laimīgs nevis par to, ko ēd, bet gan par to, ka ēd. Es nekad neēdu ar skaudību.”

Tas jāzina

Pareizo svaru var diezgan viegli iegūt, bet tikpat viegli var atkal atgriezties pie maksimālā svara. Kārdinājumam visbiežāk pakļaujas vīrieši.

Par Dikāna diētu

* Ievērojot Dikāna diētu, jāņem vērā noteiktas fāzes – jāzina, kāda veida produkti kuru dienu jāēd. Kalorijas nav jāskaita.

* Šī diēta ir iemantojusi milzu popularitāti, jo, to ievērojot, nav jāsvīst svaru zālē un nav jāēd pliekani, superliesi ēdieni.

* Vēl populārāka šī diēta kļuva tad, kad to sāka ievērot vairākas slavenības, viņu vidū arī Keita Midltone, kura kļuva acīm redzami slaidāka pirms kāzām ar princi Viljamu.

* Pjērs Dikāns ir pretrunīgi vērtēta personība – saistībā ar paša izgudroto diētu viņam bijušas gan tiesu lietas, gan konflikti ar Francijas ārstu biedrību par ētikas un pacientu tiesību pārkāpumiem. Galu galā viņš izslēgts no Francijas ārstu reģistra – pēc paša vēlēšanās saistībā ar došanos pensijā. Taču Pjērs Dikāns turpina popularizēt savu diētu pasaulē.

* Tāpat kā citām (Atkinsa, Maiami u.c.), arī Dikāna diētai netrūkst pamatotas kritikas – tā paredz patērēt daudz olbaltumvielu, tāpēc var rasties dažādas aknu un nieru slimības.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.