Foto: Shutterstock

Bezgaļas uzturs palīdz cīnīties pret klimata izmaiņām, liecina pētījums 0

Iespējams, tu zini, ka augu ēdienos balstīts uzturs uzlabo veselību, samazina aptaukošanās, sirds slimību un 2. tipa diabēta riskus. Taču, izrādās ir vēl viens iemesls, lai regulāri baudītu bezgaļas maltīti. Izvēloties piepildīt šķīvi ar pārtiku, kas tapusi no augiem, nevis ar gaļu, tu vari palīdzēt glābt planētu, raksta portāls Edition.cnn.com.

LA
LA
Ziņas
“Mums priekšā ir sešas līdz astoņas ļoti grūtas nedēļas,” stāsta zinātnieks Ambainis 156
8 stundas
LA
LA.LV
Stāsti
“Neiedomājos, ka suņa adopcija var izvērsties šādi”: “Ulubele” par 300 eiro adopcijā atdod neārstējami slimu suni 22
9 stundas
LA
LA
Kokteilis
“Līdz šodienai neesmu sapratis, kur aizgāja tie 60 miljoni,” Maestro pēc simtgades svinībām, kas beidzās 2021. gadā
1 diena
Lasīt citas ziņas

Kāds pētījums, kas nesen publicēts žurnālā “Nature”, atklāj, ka cilvēku skaita pieaugums un rietumnieku dzīvesveids, kas balstās uz sarkanās gaļas un apstrādātu pārtikas produktu lietošanu, pārtikas sistēmas ekoloģisko ietekmi līdz 2050. gadam palielinās par 90%, “pārsniedzot planētas svarīgākās robežas, kas ļauj cilvēcei droši darboties, to pārsniegšana var padarīt Zemes svarīgākās ekosistēmas nestabilas”.

Tā uzskata pētījuma autors, Oksfordas Universitātes Oksfordas Mārtina pārtikas nākotnes programmas dalībnieks Marko Springmans.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Tas varētu radīt bīstamu klimata pārmaiņu līmeni ar augstu ekstrēmu laikapstākļu varbūtību, ietekmēt mežu ekosistēmas regulatorās funkcijas un bioloģisko dažādību, piesārņot ūdenstilpnes tā, ka okeānos parādītos plašākas bezskābekļa zonas,” skaidro Springmans.

“Ja visa pasaule, kas turpina augt, ēdīs tāpat kā mēs, tā ietekme būs satriecoša un pasaule vienkārši neizturēs,” skaidro Šārona Palmere, reģistrēta dietoloģe, augos bāzētas pārtikas un ilgtspējas eksperte no Losandželosas.

Lai saglabātu planētu veselīgu, būtu uz pusi jāsamazina pārtikas zudumi un atkritumi, kā arī jāpilnveido lauksaimniecības prakse un tehnoloģijas.

Taču arī tas prasītu pāriet uz uzturu, kas lielākā mērā balstīts augos.

Palmere uzsver, ka pētījumi konsekventi rāda, ka būtiska dzīvnieku izcelsmes pārtikas samazināšana un lielāka augu pārtikas produktu lietošana ir viens no spēcīgākajiem veidiem, kā savas dzīves laikā tu vari samazināt ietekmi uz planētu, ņemot vērā izmantojamo enerģiju, zemes lietošanu, siltumnīcas gāzu emisiju, ūdens lietošanu un piesārņojošo vielu radīšanu.

Kādā veidā uz gaļas balstīts uzturs negatīvi ietekmē apkārtējo vidi?

Iespējams, tas var būt pārsteigums, taču Springmana pētījums atklāja, ka dzīvnieku produktu ražošana rada lielāko daļu no siltumnīcas efektu radošajām gāzēm, kas ir saistītas ar pārtikas ražošanu, precīzāk, līdz pat 78% no kopējās lauksaimniecības emisijas.

Viņš skaidro, kas lielā mērā tas ir saistīts ar kūtsmēsliem un to “zemo pārtikas pārstrādes efektivitāti” (tas nozīmē, ka govis un citi dzīvnieki nav efektīvi, pārvēršot savu pārtiku ķermeņa masā), kā arī atgremošanas fermentāciju, proti, procesu, kas notiek govs kuņģī laikā, kad tā sagremo pārtiku, un rada metāna emisijas.

Ar barību saistītie dzīvnieku uzturēšanas aspekti ir saistīti arī ar saldūdens izmantošanu un spiedienu uz augkopību, kā arī slāpekļa un fosfora izmantošanu, kas laika gaitā okeānos var radīt mirušās zonas, kurās ir zems skābekļa līmenis un kurās var izdzīvot vien daži organismi.

To, cik lielā mērā dzīvnieku izcelsmes pārtikai ir būtiskāka ietekme uz vidi, salīdzinot ar augu pārtiku, pierāda, piemēram, fakts, ka “liellopu gaļai ir simts reižu lielāka emisiju intensitāte nekā pākšaugiem”, atklāj Springmans. Tas ir tādēļ, ka govij vidēji ir nepieciešami desmit kilogrami barības, kura bieži top no graudiem, lai palielinātu ķermeņa masu par vienu kilogramu, un šīs barības ražošana prasa ūdeni, zemi un mēslojumu.

Turklāt govis gremošanas laikā izdala metānu – gāzi, kurai ir spēcīgs siltumnīcas efekts, kas pārvērš govis, aitas un citus atgremotājdzīvniekus par spēcīgiem siltumnīcas efektu radošo gāzu avotiem.

“Mūsdienu lauksaimniecības sistēmā mēs audzējam augus, lai pabarotu dzīvniekus, tam ir vajadzīga zeme, ūdens, fosilais kurināmais, pesticīdi, herbicīdi un mēslojums. Un tad mēs ar augiem barojam dzīvniekus un rūpējamies par tiem visu to dzīvi, kamēr viņi ražo metānu un mēslus,” saka Palmere.

Springmans izpētījis, ka pārejot uz uzturu, kurā ir vairāk augu izcelsmes produktu, mēs varētu samazināt pārtikas sistēmas radītās siltumnīcas efektu radošās gāzes uz pusi. Turklāt šāda diēta samazinātu ietekmi uz vidi, ko rada, piemēram, minerālmēsli, līdz pat ceturtdaļai samazināt zemes un ūdens izmantošanu lauksaimniecībā.

Palmere atklāj, ka pākšaugi, piemēram, pupiņas, lēcas un zirņi ir ekoloģiskākais proteīnu avots uz planētas. To augšanai nav nepieciešams daudz ūdens, tie aug arī skarbā, sausā klimatā, tādējādi pākšaugi var nodrošināt nabadzīgas tautas ar nepieciešamo pārtikas drošību, turklāt augi darbojas kā dabīgs mēslojums, piesaistot slāpekli no gaisa un novadot to augsnē. Tādējādi ir nepieciešams mazāk sintētiska mēslojuma.

Fleksitārisms: veselīgs kompromiss tev un planētai

Eksperti iesaka: ja tu neesi gatavs atteikties no gaļas lietošanas pilnībā, tad fleksitāriešu diēta, kurā dominē augu izcelsmes produkti, var būt labs kompromiss. Šāds uzturs ietver daudz augļus, dārzeņus un augu izcelsmes proteīna avotus, piemēram, pākšaugus, sojas pupiņas un riekstus, kā arī nelielu daudzumu putnu gaļas, zivju, pienu, olas un pavisam nedaudz sarkanās gaļas.

Protams, veģetārās un vegānu diētas var palīdzēt vēl vairāk samazināt siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisijas, taču feksitāriešu diēta ir vismazāk stingra, taču pietiekami laba, domājot gan par veselību, gan apkārtējās vides saudzēšanu.

Turklāt šī diēta ir pieejama ikvienam. Tā nenozīmē pilnīgu atteikšanos no gaļas, bet gan būtisku tās samazināšanu uzturā.

Reģistrēts dietologs Dauns Džeksons to aprakstīja šādi: “Fleksitārieši ir tie, kas reāli vēlas uzturā lietot vairāk veģetārus produktus. Tas atšķiras no veģetāriešiem, jo šajā gadījumā ir vērojama lielāka elastība.”

Kļūt par fleksitārieti

Blatners, kas nebija iesaistīts žurnālā “Nature” publicētā pētījumā, savā grāmatā “Fleksitāriešu diēta” piedāvā trīs šīs diētas līmeņus: fleksitārietis “iesācējs”, kas nedēļā sešas līdz astoņas maltītēs neēd gaļu (vai ierobežo dzīvnieku proteīnus līdz 700 gramiem); “pieredzējis” fleksitārietis, kas nedēļā deviņās līdz 14 maltītēs neēd gaļu (vai ierobežo dzīvnieku proteīnus līdz 500 gramiem); “eksperts” fleksitārietis, kas nedēļā vismaz 15 maltītēs neēd gaļu vai ierobežo dzīvnieku proteīnus līdz 250 gramiem.

Būtiskākais ir nevis vienkārši ierobežot gaļu uzturā, bet gan to nomainīt ar augu izcelsmes proteīniem, tostarp pupiņām un lēcām.

Vidusjūras maltītei var pievienot aunazirņus, meksikāņu maltītē iekļaut melnās pupiņas, bet Āzijas maltītei var pievienot sojas pupiņas, savukārt itāļu maltītei – baltās pupiņas vai lēcas, lai pagatavotu Boloņas mērci makaroniem.

Ātrā fleksitāriešu diētas uzsākšana

Lai sāktu fleksitāriešu diētu, izmanto šo trīs dienu ēšanas plāna paraugu. Ievērosi, ka dažās maltītēs ir izvēle starp proteīnu bagātiem augiem un ar proteīnu bagātu gaļu. Izvēlies augus tik bieži, cik vien vari, un pavisam drīz tu būsi fleksitāriešu dzīvesveida eksperts, kas vairāk nekā 15 reizes nedēļā ēd maltītes bez gaļas.

1.diena

Brokastīs avokado grauzdiņš: diedzētu pilngraudu maizes grauzdiņš + avokado + spināti + ola
Pusdienās kale salātu bļoda: cālis vai aunazirņi + sagriezti kale salāti / tomāti + grauzdēti saldo kartupeļu kubiņi + piena un zaļumu mērce

Vakariņās tako: baltā zivs vai lēcas ar garšvielām + kukurūzas tortiljas + kāposti + gvakamole + salsa
Uzkodās: āboli + pekanrieksti un/vai gurķis + humuss

2.diena

Brokastīs auzu pārslas ar zemesriekstiem: auzu pārslas + dabīgs zemesriekstu sviests + sagriezti āboli
Pusdienās meksikāņu bļodiņa: cālis vai melnās pupiņas + sagriezti romiešu salāti / pipari + brūnie rīsi + gvakamole + salsa

SAISTĪTIE RAKSTI

Vakariņās Vidusjūras plate: cālis vai aunazirņi + gurķu /tomātu /fetas salāti + brūnie rīsi ar citronu un dillēm

Uzkodās: ķirštomāti + mocarella un / vai mandarīni + pistācijas

3.diena

Brokastīs zaļais smūtijs: 2% kefīrs + auzu pārslas + banāns + spināti

Pusdienās Āzijas bļodiņa: cālis vai sojas pupiņas + dažādu kāpostu salāti + kvinoja + ingvera mērce
Vakariņās burgers: liellopa vai pupiņu burgers + saldo kartupeļu šķēlītes + veģetārā piena mērce

Uzkodās: burkāni + mandeļu sviests un/vai tumšā šokolāde + ogas

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
AB
Armands Broks*
Ziņas
Armands Broks: Bizness nevar atļauties ignorēt darbinieku emocionālo veselību
9 stundas
VS
Viesturs Sprūde
Ziņas
Robežu vairs nav! Septiņu stunda ilga operācija, kas uz mūžiem varētu izmainīt mūsu medicīnu
9 stundas
ZB
Zigmunds Bekmanis
Laukos
Slido un peldi ziemā! Kur Rīgas apkaimē iespējas nodoties ziemas sportiem un kā to pareizi darīt?
18 stundas
ML
Māra Libeka
Veselam
“Esmu izmisumā, jo nesaprotu, kāpēc tā tieku sodīta…” Kļūdainu datu dēļ cilvēki paliek bez valsts apmaksātajām zālēm 65
2 dienas
LA
LA
Ziņas
“Mums priekšā ir sešas līdz astoņas ļoti grūtas nedēļas,” stāsta zinātnieks Ambainis 156
8 stundas
LA
LA.LV
Stāsti
“Neiedomājos, ka suņa adopcija var izvērsties šādi”: “Ulubele” par 300 eiro adopcijā atdod neārstējami slimu suni 22
9 stundas
LA
LA
Kokteilis
“Līdz šodienai neesmu sapratis, kur aizgāja tie 60 miljoni,” Maestro pēc simtgades svinībām, kas beidzās 2021. gadā
1 diena
LA
LA
Ziņas
“Ne visi darbinieki apzinās, cik viņi izmaksā darba devējam,” Uzņēmējs atklāj, kam būtu jāmainās, lai varētu maksāt lielākas algas
1 diena
LE
LETA
Ziņas
“Tā ir plastmasa, zinām, ka cilvēkam kaitīga. Vai tiešām tas jānodara mūsu bērniem?” Aizsilniece par FFP2 respiratoriem 19
2 stundas
Lasīt citas ziņas

Sadarbības projekts
LA
LA.LV
Veselam
Kā pieciem soļiem tikt galā ar aukstumpumpu 3
4 dienas
LA
LA.LV
Veselam
Traumas šoziem vairāk vecumā virs 50 gadiem 3
4 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
„Centrālā laboratorija” paplašina laboratorisko pakalpojumu pieejamību, atverot vienu no lielākajām filiālēm ārpus Rīgas 4
6. janvāris, 2022
LA
LA.LV
Ziņas
„Mēness aptieka”: Jaunajā gadā veselība būs pirmajā vietā! 2
30. decembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
„Mēness aptieka”: 2% iedzīvotāju ziemā telpas nevēdina vispār – lielākā daļa svaigam gaisam telpās ļauj iekļūt tikai divreiz dienā 4
29. decembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Jodam un briljantzaļajam – nē! 19
27. decembris, 2021
LA
LA.LV
Ziņas
Senioriem un farmaceitiem Ziemassvētku priekšvakarā abpusējs dāvināšanas prieks 4
22. decembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Mēness aptieka: 7 ieteikumi pareizai ādas kopšanai ziemā 2
21. decembris, 2021
LA
LA.LV
Ziņas
„Mēness aptieka” paralimpiešiem Jaunajā gadā vēl labu veselību un izcilu startu ziemas paralimpiskajās spēlēs Pekinā 2
17. decembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
6 ieteikumi, lai droši un mierīgi sagaidām svētkus gadu mijā
17. decembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
“Veselības centru apvienība” vakcinēs pret Covid-19 arī 5-11 gadu vecuma bērnus 18
16. decembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Būt svaigā gaisā veselības profilaksei ir populāri 4
16. decembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Vitamīni un minerālvielas cilvēkiem gados 1
14. decembris, 2021
LA
LA.LV
Ziņas
„Repharm” ieguldījums veselības aprūpes attīstībā atzīmēts ar Ministru kabineta balvu Stellai Lapiņai 6
10. decembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
VCA mobilais vakcinācijas punkts pirmajā mēnesī Rīgā un reģionos pret Covid-19 vakcinējis vairāk nekā 1300 iedzīvotājus 1
2. decembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Veselības centru apvienība: Covid-19 pacienti novērtē ārsta izbraukumu uz mājām 3
30. novembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Imunitāte iet roku rokā ar psihoemocionālo stāvokli 9
30. novembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Kāpēc sargāt galvu un kaklu no aukstuma 9
25. novembris, 2021
LA
LA.LV
Ziņas
VCA investē Latvijas jaunās ārstu paaudzes izglītībā 1
17. novembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Rūpēs par vīriešu veselību 7
15. novembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Ko darīt, ja oža pēc Covid-19 pārslimošanas ir patoloģiski mainīta 17
15. novembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Trīs risinājumi, kā pirms ziemas stiprināt spēju pretoties vīrusiem
9. novembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Aptieka ir drošības spilvens diabēta pacientam Covid-19 laikā 2
9. novembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Elpceļu vīrusu sezonas laikā Covid-19 raksturīgo simptomu noteikšana vēl svarīgāka 8
9. novembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
zināt pareizās devas vitamīniem? 7
5. novembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Mājsēdē būtiski cieš pusaudžu miegs un emocionālā veselība 9
5. novembris, 2021
LA
LA.LV
Ziņas
„Repharm” uzņēmumus novērtē ar valsts apbalvojumu vadītājai Stellai Lapiņai 2
2. novembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Ko iedzīvotāji domā par savu imunitāti? 10
28. oktobris, 2021
LA
LA.LV
Ziņas
„Mēness aptiekas” atvērtas jau no septiņiem rītā 1
27. oktobris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Kur vīrusa daļiņu ir vairāk un pastāv lielāks risks inficēties? 7
25. oktobris, 2021
RO
Regīna Olševska
Veselam
Sals kož līdz kaulam: apsaldēšanās bieži vien notiek gandrīz nemanāmi 1
2 dienas
LA
LA.LV
Veselam
Anna Peipiņa: Mūsu cilvēki ir izturīgi, taču to pilienu, kurus vēl drīkst pilināt cilvēku pacietībai, vairs nav daudz 73
3 dienas
ML
Māra Libeka
Ziņas
Gatavojieties mainīt maskas! Respiratori gan vēl nav iepirkti, lai piegādātu trūcīgajiem cilvēkiem
4 dienas
LB
Latvijas Bizness
Ziņas
“Materiālus gan esošajā, gan jaunajā ēkā izvadās roboti!” Gavars stāsta, kā attīstās “Gulbja laboratorija” 9
1 diena
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Atkarīgās sievietes: ASV populāri “mammīšu dzērieni”, pieskatot bērnus, bet Latvijā dāmas ik vakaru izdzer pāris vīna pudeles 43
5 dienas
LE
LETA
Ziņas
ASV ķirurgi pirmo reizi veiksmīgi pārstādījuši cūkas sirdi cilvēkam 22
5 dienas
LE
LETA
Ziņas
“Tā ir plastmasa, zinām, ka cilvēkam kaitīga. Vai tiešām tas jānodara mūsu bērniem?” Aizsilniece par FFP2 respiratoriem 19
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Ķibermanis triumfē EČ bobslejā četriniekiem
5 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Pirmdien būs ne tikai vētra, bet arī nokrišņi un putenis 2
1 stunda
LA
LA
Ziņas
“Kad nevari pasargāt cilvēku no saslimšanas, tad to nevajag darīt un tērēt resursus,” skaidro krīžu vadības eksperts Druvaskalns 24
4 stundas
LA
LA
Ziņas
“Mums priekšā ir sešas līdz astoņas ļoti grūtas nedēļas,” stāsta zinātnieks Ambainis 156
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
Pirmdienas vētra Rīgā var būt postošāka nekā piektdien 4
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
Jelgavā, Ogrē, Salaspilī un Kauguros decembrī augušas sērijveida dzīvokļu cenas 3
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
Cik jauni kovida slimnieki atklāti sestdien? 30
5 stundas
LA
LA
Ziņas
“Amerikā ārsti, kuriem ir omikrons vieglā formā, turpina strādāt,” Aizsilniece norāda, kāpēc Latvija atkal “iebremzē” 250
1 diena
LA
LA
Ziņas
“Valdība māna mūs un mēs mānām valdību!” Brante emocionāli par to, ka nedrīkst cilvēkiem likt dzīvot mūžīgi aizliegumos 82
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Plašķis, teicamas atzīmes, gari oficieru zābaki: Daniels Pavļuts parāda, kā viņš izskatījies 15 gadu vecumā 38
1 diena
AK
Aija Kaukule
Kokteilis
“Es sevi dēvēju par veselīga un laimīga dzīvesveida entuziasti!” Jaunā “Māmiņu kluba” vadītāja Kristīne iepazīstina ar savu ikdienu 26
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Neviena valsts to vairs nespēj! Dumpis par testēšanu un omikronu 117
1 diena
AL
Anda Līce
Ziņas
Anda Līce: Vecāki ir iedomājušies, ka skolotāji, tāpat kā oficianti, ir tikai un vienīgi apkalpojošās sfēras pārstāvji 44
1 diena
VS
Viesturs Sprūde
Stāsti
“Ja jūra pēkšņi izskalotu kādu pamatīgu, vērtīgu koka vraku, tad gan mums būtu lielas pro­blēmas!” Saruna ar arheologu Jāni Meinertu 6
1 diena
VV
Vivanta Volkova
Praktiski
“Prieks, ka latviešu jaunās ģimenes vēlas te redzēt nākotni un sakārtot vidi!” Kā Agnese, divu bērnu māmiņa, “atdzīvina” virsnieku namu Karostā 5
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “To katram vajadzētu darīt brīvprātīgi, bet noteikti.” Iedzīvotāji izsaka viedokli par obligāto vakcināciju virs 60 gadiem 169
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Ķibermanis triumfē EČ bobslejā četriniekiem
17:25
LE
LETA
Ziņas
Latvijas kamaniņu braucēji komandu stafetē izcīna otro vietu
17:20
LE
LETA
Ziņas
Pirmdien būs ne tikai vētra, bet arī nokrišņi un putenis 2
15:55