Kopā ar avokado vai medu 0

Svaigēdāju maize netiek cepta, bet lēni žāvēta zemā temperatūrā – ne augstākā par 45 grādiem. Šādi nezūd produkta dzīvīgais spēks, arī uzturvērtība saglabājas, visi vitamīni un minerālvielas. Līdzīgi gatavoja maizīti sensenos laikos – graudus saberza pulverī, iemaisīja ūdenī, izveltnēja un nolika uz akmens, lai saulē izžūst.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
TV24
Banka darba samaksu pārskaita tiesu izpildītājam, neskatoties, ka parādnieka apgādībā ir trīs nepilngadīgi bērni. Advokāts skaidro, vai tā var
TESTS: atbildi uz 10 vienkāršiem jautājumiem un mēs pateiksim, cik izglītots tu esi!
Lasīt citas ziņas

Uz svaigēdāju maizes loksnes var uzlikt jebkurus svaigos dārzeņus, zaļumus, lieliski garšo kopā ar humusu vai avokado. Ja vēlas kaut ko saldu, pārlaista ar medu.

Agra ievērojusi, ka sabiedrībā pārmēru tiek akcentēta svara zaudēšana, diēta, nevis veselīgums. Daudzi pārspīlēti uztraucas par uzturu, lai tikai nebūtu glutēna, tauku, laktozes. Tas ir saprotams, ja nomoka veselības problēmas, kas saistītas ar šīm vielām. Ja ne, varbūt vairāk jācenšas domāt nevis par to, lai tikai kaut kā nebūtu, bet gan lai būtu – pārtika būtu iespējami dabiskāka un pilnvērtīgāka.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Der aizdomāties, kā iespējams pagatavot, piemēram, jogurtu pilnīgi bez taukvielām. Vai nu tiek izmantotas kādas tehnoloģijas, produkts tiek mākslīgi pārveidots, vai pievienotas kādas papildvielas. Ir gandrīz neiespējami noskaidrot, vai tas ir kaut kas labs un derīgs manam organismam,” piebilst Agra.

Kā pagatavot

Svaigēdāju maizi var pagatavot pats. Izmantot dārzeņus – cukīni, ķirbi, kāpostu, burkānu, tomātu vai citus sev tīkamus dārzeņus, arī augļus, piemēram banānus. Saistviela lai ir diedzēti griķi, rieksti vai sēklas. Pievieno garšvielas, mazliet sāls un eļļas. Variācijas ir bezgalīgas.

Visu sablendē, sarīvē vai kā citādi sasmalcina. Samīca, lai izveidotos masa, ko var izklāt uz cepampapīra. Tāda, ko iespējams izžāvēt. Lai taptu svaigēdāju maizīte, vislabāk der dehidrators, speciāls žāvētājs, jo nepieciešams to darīt temperatūrā, kas nav augstāka par 45 grādiem, – tādu ēdienu uzskata par dzīvu.

Daudzi iemanījušies žāvēt cepeškrāsnī ventilācijas režīmā (ja ir temperatūras regulētājs), nedaudz atstājot vaļā krāsns durtiņas.

Atjautīgi svaigēdāji atraduši internetā vēl kādu ideju – žāvēt, izmantojot aizdegtu elektrisko spuldzi. Ņem gana lielu kasti, izklāj viscaur ar foliju. Ieriktē tajā spuldzi ar vadu vai vairākas (palīgos pasauc kādu, kurš draudzējas ar elektriskām ierīcēm). Atrod piemērotu paliktni, piemēram, vienreizējo folija paplāti, kas domāta grilam. Kā izlasīju manīgo eksperimentatoru blogā, viņiem noderējis kaut kas īpašāks – badmintona rakete. Sagatavoto maizes masu izklāj uz cepamā papīra un uzliek uz raketes tīkliņa.

Protams, šādā veidā, ar 60 vatu spuldzes siltumu vien, process ilgs daudzas stundas. Taču arī dehidratorā vai citā ierīcē tas nav ātrs, parasti nepieciešamas vismaz 8–12 stundas, lai no visai sulīgās masas izkalstu mitrums un to varētu saturēt rokās.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.