Publicitātes foto

Ar CyberKnife tehnoloģiju ārstēts arī 45 gadus vecs vīrietis uzņēmējs, kuram atklāta un jau 2013. gadā operēta dzirdes nerva neirinoma, tomēr audzējs atsācis augt un parādījušies traucējoši simptomi – tirpšanas sajūta sejā, zodā, mēlē. Pacients bijis izvēles priekšā – atkārtota operācija vai staru terapija ar CyberKnife. Tā kā pacients iepriekš saskāries ar ilgstošu un sarežģītu atlabšanas periodu pēc operācijas, tad šoreiz izlemts priekšroku dot neinvazīvai metodei, veicot starošanu piecos seansos. 2

Pacients salīdzina iepriekš veikto operāciju un terapiju ar CyberKnife: “Atklājot dzirdes nerva neirinomu 2013.gadā man tika veikta operācija. Desmit dienas pavadīju slimnīcā un tad sākās ilgstošs atlabšanas periods – no jauna mācījos staigāt, braukt ar automašīnu, pagāja ļoti ilgs laiks, kamēr nostājos uz kājām. Šobrīd es strādāju un tajā pašā laikā ambulatori dodos uz starošanu.”

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Trešais pacients, kurš jau pabeidzis ārstēšanu ar radioķirurģiju, ir 62 gadus vecs uzņēmējs, kuram atklāts labdabīgs audzējs galvas smadzenēs – meningioma, audzēja izmērs ap 3 cm, iepriekš nav operēts. Pēc ārstu konsīlija lēmuma pacientam pielietota CyberKnife radioķirurģija trīs seansu veidā.

Par pieejamo terapiju pateicīgi ir arī pacientu tuvinieki. Sofijas meita norāda: “Kopš aprīļa, kad uzzinājām par mammas audzēju, esam kļuvuši emocionāli; grūti racionāli domāt, aptvert notiekošo. Ir labi, ka tehnoloģijas iet uz priekšu un viss notiek tik raiti. No pacienta viedokļa labi, ka ir šāda iespēja. Taču es būtu priecīga, ja apdrošinātāji vai valsts atzītu šo terapiju un segtu izmaksas. Apkārtējos pārsteidz, ka terapija ir ambulatori. Man kolēģe jautā: Kā – jūs brauksiet mājās uzreiz pēc procedūras? Jā, mamma pēc procedūras jūtas labi, nav ne galvassāpju, ne reiboņu.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Terapijas laikā audzēja audiem tiek piegādātas lielas starojuma devas no vairāk nekā 1200 leņķiem ar milimetra precizitāti. Jonizējošais starojums iznīcina audzēja šūnas, tās vairs nav aktīvas, un to vietā ieaug saistaudi. Pacients starošanas laikā nejūt sāpes. Jāpierod vien pie kustīgā robota, kas veic starošanu, pārvietojoties sešās plaknēs dažādos attālumos. Lai pacients procedūras laikā varētu atslābināties, telpu iekārtojumā izmantoti Siguldas dabas skati un fonā skan putnu dziesmas un strauta čalošana.

Kāds no pacientiem apraksta sajūtas terapijas laikā: “Pirmajā reizē ir nepierasti, reizēm sabīsties no robota kustībām, bet mieru palīdz saglabāt sejas maska un fona mūzika, kas liek atslēgties un nedomāt par notiekošo.”
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.