Publicitātes foto

Jāuzsver, ka CyberKnife nav viennozīmīga terapijas alternatīva visu audzēju gadījumos. Dr.pharm. Māris Skromanis, SRC “Sigulda” vadītājs: “Sākotnēji piedāvājam terapiju pacientiem ar primāriem labdabīgiem audzējiem un arī citur ķermenī lokalizētu ļaundabīgu audzēju metastāzēm galvas smadzenēs. Metode piemērota arī asinsvadu patoloģiskiem veidojumiem – arteriovenozām malformācijām. No nākamā gada mūsu centrā radioķirurģiju pielietosim arī audzējiem un citur lokalizētu audzēju metastāzēm muguras smadzenēs, savukārt vēlāk tiks ieviesta ar pacienta elpošanu sinhronizēta ārstēšana, kas ļaus sasniegt audzējus plaušās, aknās un citur ķermenī. 2

Pēc pirmajiem pacientiem redzams, ka CyberKnife tehnoloģijai ir īpašas priekšrocības tieši labdabīgu smadzeņu audzēju gadījumā, kā, piemēram, meningiomas vai dzirdes nerva neirinomas gadījumā. Labdabīgi audzēji neieaug apkārtējos audos, tomēr, palielinoties izmēros, spiež uz blakusesošajām smadzeņu audu strukturām un pacients sāk just slimības simtomus. Piemēram, ja audzējs nospiež sejas vai dzirdes nervu, izmainās jušana sejā, zūd dzirde. Citos gadījumos jūtamas ilgstošas galvas sāpes, reibonis, pulsācija utt. Šajos gadījumos vispirms jākonsultējas ar neiroķirurgu, jo pirmās izvēles metode ir operācija. Ja tā nav iespējama audzēja lokalizācijas dēļ vai varētu būt ļoti traumatiska, tad varam piedāvāt radioķirurģiju ar CyberKnife. Būtiski pacientu dzīves kvalitātei ir negaidīt līdz brīdum, kad sākušies pirmie simptomi, bet veikt procedūru pēc iespējas ātrāk, tādejādi neko nezaudējot dzīves kvalitātē.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs
Kokteilis
FOTO. Horvātijas pārstāvis patīkami pārsteidz pasauli, atklājot savu Eirovīzijas favorītdziesmu
“Zēns stundā uzzīmē krāniņu!” Soctīklotāji neizpratnē par skolotājas rīcību Ogrē un policijas iesaisti
Lasīt citas ziņas

Lai gan CyberKnife metode ir efektīva un ļoti precīza, centrs šobrīd saskaras ar to, ka pie mums vēršas pacienti, kuriem diemžēl nevaram palīdzēt, jo slimība jau ir novēlotā stadijā, tā ir plaši izplatījusies – pacientiem ir daudz vai liela izmēra metastāzes dažādos orgānos, kā arī slikts vispārējais stāvoklis. Tāpēc ļoti būtiski ir vēlreiz uzsvērt savlaicīgu diagnostiku. Ar nepacietību gaidām, kad nākamā gada sākumā Latvijā tiks atklāts Nukleārās medicīnas centrs ar pozitronu emisijas tomogrāfu – datortomogrāfu (PET/DT), kas sniegs iespējas ļoti agrīni un precīzi atklāt audzējus. CyberKnife metode galvenokārt paredzēta tādu audzēju ārstēšanai, kuru izmēri nepārsniedz 3 cm (ļoti retos gadījumos 5 cm) diametrā, tāpēc visefektīvāk varam palīdzēt tieši agrīni atklātiem veidojumiem.”

Kā ziņots iepriekš, SRC “Sigulda” tika aklāts novembra beigās un tas ir Baltijas valstīs vienīgais unikālās CyberKnife tehnoloģijas centrs labdabīgu un ļaundabīgu audzēju ārstēšanai.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.