Foto – Shutterstock.com

Kas Tev jāzina par zobu veselību! 0

Kariess ir viens no biežāk sastopamajiem zobu bojājumiem pusaudžiem. Tas rodas no skābēm, ko rada uz zobiem esošais bakteriālais aplikums. Izklausās sarežģīti? Tā nebūt nav – ja saproti kariesa rašanās iemeslus. Tavā mutē ir mikroorganismi, kas visvairāk „dzīvo” tieši zobu aplikumā, un šiem mikroorganismiem „garšo” ogļhidrāti (tie ir gan saldumos, gan miltu izstrādājumos). Kad Tu ēd ogļhidrātus saturošus produktus, tad mutē esošās baktērijas pārstrādā šos ogļhidrātus līdz skābēm. Atrodoties uz zoba virsmas, skābes sāk šķīst, un tā veidojas zoba bojājums jeb kariess. Atceries – zobu bojāšanos galvenokārt izraisa cukurs (un tas ir ogļhidrāts), tāpēc samazini cukura daudzumu uzturā. Tādi našķi kā šokolāde, cepumi, konfektes u. tml. produkti negatīvi ietekmē zobu emalju un var izraisīt zobu veselības problēmas.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
Lasīt citas ziņas
Erozija ir zobu bojājums, kas tāpat kā kariess rodas skābju ietekmē, bet šajā gadījumā skābes ir citas izcelsmes. Tavā vecumā erozijas visvairāk var veicināt visu skābo ēdienu un dzērienu lietošana uzturā, enerģijas dzērieni, kā arī dabiski spiestas sulas. Šie ēdieni un dzērieni satur daudz skābes, kas iedarbojas uz zobiem, negatīvi ietekmējot zobu virsmu. Savukārt siekalas ir ļoti nozīmīgs minerālvielu avots zobiem, kas palīdz tos uzturēt labā fiziskā formā, aizsargājot zobu virsmu. Parūpēties par savu zobu veselību Tu vari, izskalojot muti pēc saldu sulu un skābu ēdienu lietošanas uzturā, tādējādi zobi netiks ilgstoši pakļauti skābju iedarbībai. Tāpat nevajadzētu saldas, skābas sulas un dzērienus lietot visas dienas garumā, jo tad skābe mutē atrodas ilgstoši un veicina erozijas veidošanos. Vēl viens ieteikums – dzerot saldas sulas, izmanto salmiņu! Tad Tu varēsi būt drošs, ka skābe nenonāks tieši uz zobiem.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.