Foto – Shutterstock

Noliegšana 0


Noliegšana ir manipulācijas paņēmiens, kuru visvieglāk raksturo tādas tipiskas frāzes, kā: “Nekā tāda nav bijis”, “Tev izlikās” un “Tu esi jukusi?”.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Situācija mainās pa stundām!” Saņemti divi pilnīgi pretēji ziņojumi no frontes. Kurš melo?
VIDEO. Latviešu puisis Zigmunds kopā ar māti nolēmuši pārcelties uz Baltkrieviju un iegādāties tur īpašumu: “Meklēs labāku dzīvi” 314
Gatavo Krieviju konfliktam ar NATO: atklāj, kāpēc Putins atlaida Šoigu un viņa vietā amatā iecēla Kremļa ekonomistu
Lasīt citas ziņas

Noliegšana, šķiet, ir viens no savtīgākajiem manipulācijas paņēmieniem, jo ir virzīts uz to, lai sakropļotu un pārrautu jūsu realitātes sajūtu; tas saēd jūsu spēju sev uzticēties, tādēļ jūs sākat šaubīties par to, vai jūsu sūdzības par apvainojumiem un slikto izturēšanos ir patiesas.
Kad narciss, sociopāts vai psihopāts izmanto šo taktiku pret jums, jūs automātiski nostājaties viņa pusē, lai novērstu radušos kognitīvo disonansi. Jūsu dvēselē notiek divu nesamierināmu reakciju cīņa – vai nu kļūdās viņš, vai kļūdās manas sajūtas. Manipulators centīsies jūs pārliecināt, ka pirmais variants ir pilnīgi izslēgts, un otrais – tīrākā taisnība, kas liecina par jūsu neadekvātumu.

Lai veiksmīgi stātos pretī šim manipulācijas veidam, ļoti svarīgi ir rast atbalstu savā realitātē – dažreiz pietiek ar to, ka notiekošo pierakstāt dienasgrāmatā, pastāstāt draugiem vai dalāties tajā ar tiem, kas jūs atbalsta. Atbalsts ir vērtīgs tāpēc, ka tas jums var palīdzēt izrauties no manipulatora izkropļotās realitātes un paskatīties uz visu paša acīm.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.