Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto – Agnese Gulbe/LETA

Pacientiem neesot jāsatraucas 0


Ķirurgu asociācijas prezidents Haralds Plaudis uzsvēra, ka pacientiem nav nekāda pamata satraukumam, jo, ņemot vērā onkoloģijas attīstības plāna projektu 2017. – 2020. gadam, kurš esot pieņemts pa etapiem, bet vēl nav apstiprināts pilnībā, onkoloģiskie slimnieki tiks ārstēti piecos valsts centros, kur strādā vispieredzējušākie ķirurgi. Tiesa, Plaudis uzskata, ka Liepājā vēža slimnieku ārstēšanu nevajadzētu sadalīt pa divām ārstniecības iestādēm – Liepājas reģionālo slimnīcu un Piejūras slimnīcu, bet tai vajadzētu notikt reģionālajā slimnīcā. H. Plaudis pastāstīja, ka patlaban notiekot diskusijas par to, ka augsti kvalificēti ķirurgi nākotnē varētu iegūt metodes sertifikātu, kas apliecinātu viņu spējas, piemēram, onkoloģiskajā ķirurģijā vai neatliekamajā ķirurģijā ar smagām traumām un citās ķirurģijas jomās.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 40
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

Onkologu asociācijas prezidents Jānis Eglītis uzsvēra, ka pacients nedrīkst nonākt pie ķirurga, kurš gadā veic tikai dažas onkoloģiskās operācijas. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai tiktu atrasts labākais risinājums, kas dos pārliecību, ka ķirurgs spēj operēt jebkuru vēža slimnieku. Visticamāk, apliecinājums tam varētu būt metodes sertifikāts, kuru varēs iegūt kursos, kā kritēriju ņemot arī noteiktu izdarīto operāciju skaitu. Bet tas vēl ir sarunu līmenī, skaidroja Eglītis, kurš ir gan ķirurgs, gan onkologs ķīmijterapeits, gan arī onkoloģijas ķirurgs, kurš specializējies krūts ķirurģijā. Dakteris Eglītis pastāstīja, ka ir plānotas trīs jaunas apakšspecialitātes, no kurām viena būšot krūts ķirurģija.

Trūkst speciālistu

Onkoloģija tiek reformēta ik pa laikam. Pēdējā reforma notika pirms dažiem gadiem, kad tika izveidota jauna specialitāte – onkologs ķīmijterapeits, un visiem onkologiem bija jāpārkvalificējas šajā specialitātē. Ārsti, apspriežot VM izstrādāto onkoloģijas plāna projektu 2017. – 2020. gadam, pauduši bažas, ka valstī trūkst ārstu, kuri specializējušies onkoloģisko pacientu ārstēšanā, un tuvākajos gados nav iespējams apmācīt pietiekami daudz jauno speciālistu. Šogad rezidentūru onkologa ķīmijterapeita specialitātē ir uzsākuši četri rezidenti. Plānots, ka no 2017. līdz 2020. gadam katru gadu rezidentūru beigs divi onkologi ķīmijterapeiti.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tikmēr Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas deputāti pauduši neapmierinātību, ka VM līdz 1. decembrim, kā to paredzēja Saeimas lēmums, nav pilnībā izstrādājusi rīcības plānu onkoloģijā. Deputāti rakstīs vēstuli Ministru prezidentam Mārim Kučinskim, lai paustu neapmierinātību, ka nav izpildīts parlamenta dotais uzdevums.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.