
Šis virtuves produkts, ko izmanto daudzi, var izraisīt jauna veida gripu vai lēnām mūs nogalināt 0
Lieliska nepiedegošā panna var brīnumus paveikt tavā virtuvē. Nepiedegošais trauku pārklājums ir izgatavots no teflona, kas padara to viegli lietojamu un tīrāmu. Tomēr daži cilvēki apšauba šo ķīmiski pārklāto trauku drošību.
PTFE un PFAS (kas tiek izmantoti pārklājumā) lietošanas laikā var nonākt saskarē ar pārtiku. Pagājušajā gadā ASV pieauga ziņoto gadījumu skaits par “teflona gripu”. Ja tas raisa jautājumus arī tev, tu neesi viens – vairāki sociālo tīklu lietotāji pauž līdzīgas bažas, tostarp par iespējamo risku ieelpot teflona izgarojumus gatavošanas laikā. Labā ziņa ir tā, ka, ja tava panna ražota pēc noteikta gada un tu to lieto pareizi, tev nevajadzētu satraukties. Tomēr stāstam ir arī otra puse. Lūk, kas jāzina par teflona gripu un drošu nepiedegošo pannu lietošanu.
Ķīmiskā viela politetrafluoretilēns (PTFE), kas ir atrodama teflonā un līdzīgos nepiedegošajos pārklājumos, tiek plaši izmantota karstā gaisa friteros, katlos, pannās un citos virtuves piederumos.
Kad šie materiāli pārkarst, tie var izdalīt sintētiskus savienojumus, kas rada veselības riskus.
Polimēru tvaiku drudzis, jeb teflona gripa, ir atjaunojis diskusijas par nepiedegošo pannu drošību. Slimība rodas, kad tiek ieelpoti izgarojumi no pārkarsušas teflona vai nepiedegošās pannas. Nepiedegošās pannas tiek ražotas, izmantojot politetrafluoretilēnu (PTFE). Šīs vielas tiek sauktas par “mūžīgajām ķīmiskajām vielām”, jo to noārdīšanās var ilgt gadu desmitiem vai pat simtiem.
Normālas lietošanas apstākļos PTFE nerada nopietnus draudus veselībai, taču, ja to uzkarsē virs 260°C, izgarojumu daudzums būtiski palielinās, un rodas polimēru tvaiku drudzis. Simptomi ir drudzis, drebuļi, muskuļu sasprindzinājums un galvassāpes. Teflona gripas simptomi parasti ir īslaicīgi, sākas 12 stundu laikā, bet var parādīties arī līdz 24 stundām pēc iedarbības.