
Kā izvairīties no teflona gripas 0
Teflona un nepiedegošās pannas ir ērti lietojamas, viegli tīrāmas un kopjamas, taču tās jālieto tikai pie zemas vai vidējas temperatūras. Nekad nepārkarsē nepiedegošo pannu uz augstas uguns vai ilgstoši vidējā karstumā. Centies, lai virsmas temperatūra nepārsniegtu 230°C, citādi PTFE izgarojumi ievērojami pieaugs.
Kas ir teflons un vai tas izraisa vēzi?
Teflona pārklājums ir populārs mājas virtuvēs. Galvenā priekšrocība ir tā, ka ēdiens nepielīp pannai kā pie citiem metāliem, līdz ar to viegli apgriezt pankūku vai noņemt olu. Teflona pannas ir arī viegli mazgājamas – parasti pietiek ar dažām sekundēm zem ūdens.
Teflons ir zīmols sintētiskai ķīmiskai vielai – politetrafluoretilēnam, kas tiek izmantots daudzos sadzīves produktos – no vadu izolācijas līdz auduma aizsargpārklājumiem un pannām.
Lielākā kritika pret teflonu ir saistīta ar risku veselībai, ja ķīmiskās vielas nonāk organismā, jo tās var palielināt vēža un citu slimību risku. Pētījumi ir atraduši zināmu saistību, bet teflons joprojām tiek izmantots, un mūsdienu drošības riski ir daudz mazāki nekā agrāk.
Teflona nosaukums bieži tiek saistīts ar vēža risku, taču patiesībā vainīgā ir ķīmiskā viela PFOA, kas agrāk tika izmantota teflona ražošanā. Saskaņā ar ASV Slimību kontroles un profilakses centra datiem, perfluoroktānskābe (PFOA) ir rūpnieciski ražota viela, ko izmantoja karstumizturīgu, eļļu un ūdeni atgrūdošu pārklājumu veidošanai.