Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto-Shutterstock

Kā sadzīvot 0


Ja ar saaugumiem ir iespējams sadzīvot, to jāmēģina darīt iespējami ilgāk, operāciju veicot, kad vairs citādi nav iespējams. Katra ķirurģiska iejaukšanās rada jaunu saaugumu risku, veidojot gluži kā apburto loku.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
TV24
Ar ko Lukašenko uzjautrinājis Slaidiņu: “Tur veči stūma ezi ārā ar visām adatām!” 12
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Lasīt citas ziņas

Lai saaugumi traucētu pēc iespējas mazāk, svarīgi ēdienkartē neiekļaut dārzeņus un augļus, kas gremošanas procesā rada gāzes, piemēram, riekstus, pupas, ābolus, vīnogas, kāpostus. Zarnām uzpūšoties, palielināsies to apjoms, un tad saaugumi var radīt problēmas. Ļoti svarīgi ir ēst nevis reti un daudz, bet bieži un mazām porcijām.

“Saaugumu slimības gadījumā katrs pats atrod optimālāko variantu, kā ar to sadzīvot,” norāda J. Dūmiņš. “Nav vienas universālas receptes, kā uzlabot zarnu trakta darbību. Ir vēlamas fiziskas aktivitātes, taču jāatturas no pārmērīgi lielas slodzes. Saaugumi var likt par sevi manīt, ceļot smagus priekšmetus, jo vēderā mainās spiediens.”

Kā izvairīties un ārstēt

CITI ŠOBRĪD LASA

Pēc operācijas pirmajā vai, vēlākais, pirmajās divās nedēļās, ārsta vadībā ievērojot savlaicīgu profilaksi, saaugumu veidošanos var samazināt. Šim nolūkam lieto dažādus medikamentus un fermentus, izmanto arī fizioterapiju. Svarīgs ir aktīvs kustību režīms un citi pasākumi, lai palīdzētu organismam ātrāk novērst iekaisuma sekas, veicinātu fibrīna uzsūkšanos, kas kopā ar kolagēnu mēdz veidot saaugumus.

Pēc operācijas saskaņā ar ķirurga ieteikumiem iespējami drīzāk jāsāk kustēties, kas, protams, nav patīkami, jo rodas sāpes. Toties tad zarnām un apkārtējiem orgāniem būs mazākas iespējas salipt.

Vienu vai dažus saaugumus var mēģināt pārdalīt, veicot laparoskopisku operāciju, taču, ja to ir daudz, jāver vaļā vēdera dobums. Operācijas laikā tajā mēdz ieklāt speciālu plēvi, lai zarnas nesaliptu, kā arī izmantot citas tehnoloģijas.

“Saaugumus var padarīt nedaudz elastīgākus ar fizioterapiju, taču efektīva ārstēšana ir iespējama tikai pirmajās divās nedēļās pēc operācijas,” uzsver ārsts.

Noderīga būs maiga vēdera dobuma masāža, kas palīdzēs zarnām novietoties tām ērtākā stāvoklī. Tomēr arī liela centība negarantēs, ka no saaugumiem izdosies izvairīties un, ja tie radušies, neatliks nekas cits kā ar tiem sadzīvot.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.