Foto – Shutterstock

  2

Pret lieko šķidrumu

Ja pietūcis celis, sākumā var lietot pretsāpju un pret­iekaisuma līdzekli, piemēram, ibuprofēnu un uz nakti likt degvīna vai kāpostu lapu kompreses. Jāatceras, ka šķidruma krāšanos veicina ceļa noslogošana. Ja problēma nav atrisinājusies trīs dienu vai pat nedēļas laikā, jādodas pie ģimenes ārsta vai traumatologa ortopēda.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
Kokteilis
Gudri jau kopš dzimšanas: 5 zodiaka zīmju pārstāvji, kuri var lepoties ar attīstītu intelektu
Dārzs
FOTO. Cik šogad maksā stādi, un kas ir piedāvājumā? Reportāža no Siguldas Stādu parādes
Lasīt citas ziņas

“Ja pacients atnāk ar izteikti piepampušu celi un sūdzas par spīlējošu sajūtu, ārsts šķidrumu atsūc un kļūst vieglāk, taču ne vienmēr ir jēga to darīt, jo tas agrāk vai vēlāk pazudīs pats. Galvenais ir noteikt diagnozi, lai šķidrums neturpinātu krāties,” uzsver Jānis Dobelnieks.

Kad noskaidrots problēmas iemesls, atsevišķos gadījumos, piemēram, ja atklāts reimatoīds artrīts vai podagra, būtu jāvēršas pie reimatologa.

CITI ŠOBRĪD LASA

Nereti šķidruma krāšanos samazina kortikosteroīdu – hormonālu preparātu ar spēcīgu pretiekaisuma iedarbību – injekcijas celī. Dažkārt veic sinovektomiju – operāciju, kad izņem lielāko daļu no izmainītās un iekaisušās locītavas somiņas.

Podagras gadījumā pašsajūta uzlabosies, iztīrot no tās sakrājušos sāļus. Savukārt, ja šķidruma pārpilnības iemesls ir infekcija, tā nekavējoties jāsāk ārstēt.

Lai nepieļautu šādu problēmu pēc operācijas, parasti ārsts izraksta pretiekaisuma līdzekļus un, atsūcot šķidrumu, ievada kortikosteroīdus, lai celi nomierinātu.

Ja ieviesusies infekcija, locītavu izskalo un paņem šķidruma paraugu, lai noteiktu vainīgās baktērijas. Ja nepieciešams, procedūru atkārto un paralēli lieto antibiotikas, kamēr mikrobi uzvarēti.

Kā stāsta Jānis Dobelnieks, reizēm slimniekam piepampušais celis netraucē, taču magnētiskajā rezonansē atklāj meniska bojājumu, kas uztur kairinājumu. Tad var palīdzēt, veicot artroskopiju un to novēršot.

Šķidrumu vajag izvilkt un veikt 1 – 3 kortikosteroīdu injekcijas arī tad, ja tas sakrājies gļotsomiņā. Citādi, kaiti ielaižot, visticamāk, nāksies izdarīt operāciju.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.