Foto – Shutterstock

Hipoglikēmijas dēļ pat smadzeņu bojājumi 2

Ņemot vērā lielo saslimstību ar cukura diabētu, visticamāk katrs no mums pazīst kādu, kurš spiests sadzīvot ar šo slimību. Sadzīvošana nozīmē visu turpmāko dzīvi būt ārsta uzraudzībā un lietot medikamentus pēc speciālista nozīmētās shēmas. Tomēr ir kāds liels “bet” – arī ar ārstēšanu var pārforsēt, un tas izpaužas kā hipoglikēmija jeb cukura līmeņa pazemināšanās asinīs zem noteikta normālā līmeņa. Īpaši bīstama šāda situācija ir tad, ja hipoglikēmija pacientam sākusies nakts laikā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Kura slavenība ir dzimusi tavā zodiaka zīmē: noskaidro, kā tu vari iekarot slavu
RAKSTA REDAKTORS
Linda Tunte: 15.maijam ir jābūt brīvdienai – tā ir daudz svarīgāka diena par daudzām citām 24
“Karu ir sākušas abas divas valstis.” Stepaņenko un Švecovas atbildes par karu Ukrainā saniknojušas Latvijas sabiedrību 21
Lasīt citas ziņas

“Ja cilvēkam, piemēram, jau bijis infarkts, jebkura hipoglikēmija var izraisīt atkārtotu lēkmi,” uzsver profesors Alvils Helds, “bija laiks, kad nenovērtējām hipoglikēmijas nozīmīgo lomu, taču pētījumos pierādīts, ka tad, ja cilvēkam ir izmaiņas asinīs – sirds išēmiskā slimība, galvas smadzeņu asinsvadu darbībā – un, ja cilvēks ir jau padzīvojis, gados, bet mediķi cenšas panākt ideālus cukura līmeņa rādītājus, nereti paliek neievēroti zemie cukura līmeņi. Tie ir ļoti bīstami, jo veicina šo nepatīkamo blakusparādību attīstību – infarkts, asinsrites traucējumi, smadzeņu bojājumi. Hipoglikēmijas riska samazināšana ir ārkārtīgi svarīga lieta. Patiesībā cukura diabēta pacientam pat nav tik svarīgi, ka diennakts laikā cukura līmenis brīžiem ir paaugstināts, cik nesalīdzināmi svarīgāk ir nepieļaut, lai cukura līmenis asinīs nav zemāks par noteikto normu.”

Profesors vēl paskaidro, ka glikoze ir galvenais enerģētiskais materiāls, kas nepieciešams šūnu normālai darbībai, bet hipoglikēmijas laikā glikozes trūkst organismā, un visvairāk cieš smadzenes, sirds un arī citi orgāni.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.