Foto – Shutterstock

Muskuļu vājums un citi iemesli 0


“Mazā iegurņa orgānu noslīdējumu iemeslu nav mazums,” uzsver Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra Gaiļezers Uroloģijas klīnikas, kā arī Medicīnas sabiedrības ARS uroloģe Inese Celmiņa. “Galvenais ir starpenes balsta funkcijas zudums, proti, sievietes starpenes dziļie muskuļi kļūst vāji. Tieši uz tiem balstās visi iekšējie orgāni, arī tie, kas izvietoti mazajā iegurnī. Tēlaini sakot, ja grīda nav stingra, viss lēnām sāk slīdēt uz leju.”

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 40
Globāla krīze – pieaugušie bērni ievācas atpakaļ pie vecākiem. Vai viņiem būtu jāpiemaksā īre un citi izdevumi? 80
Krievija izsludinājusi Ukrainas prezidentu Zelenski meklēšanā. Uz kāda pamata tas noticis? 87
Lasīt citas ziņas

Viens no būtiskākajiem iemesliem ir dzemdības. “Jebkuras dzemdības, jebkura grūtniecība ir ļoti liels slogs iegurņa pamatnei,” skaidro daktere Nellija Lietuviete. “Bērniņa gaidīšanas laikā sieviete parasti pieņemas svarā par vairāk nekā desmit kilogramiem, un šis smagums visu laiku spiež uz iegurni.” Līdz ar to var uzskatīt, ka gaidības ir gan jauks periods topošās māmiņas dzīvē, gan liels slogs viņas organismam, arī iegurņa pamatnei. Savukārt bērniņa dzimšanas brīdī, auglim virzoties caur dzemdību ceļiem, tie paplašinās atbilstoši mazuļa lielumam. Tālab liela nozīme ir sievietes iegurņa pamatnes kvalitātei jau līdz dzemdībām, gaidību laikā būt fiziski aktīvai, nevis ļauties mazkustīgam dzīvesveidam. Ne velti grūtniecēm ieteicams apmeklēt speciāli viņām domātu vingrošanu, kā arī nodarbības baseinā.

Nellijas Lietuvietes teikto papildina uroloģe Inese Celmiņa, uzsverot, ka pēc katrām dzemdībām risks arvien vairāk pieaug, it īpaši, ja dzemdības bijušas traumatiskas, piemēram, ar maksts, starpenes plīsumu, ar epiziotomiju jeb starpenes iegriezumu to laikā, ja izmantotas stangas vai vakuuma ierīces, respektīvi, ja jebkādā veidā bojāta starpene.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Nesen uz vizīti pie manis atnāca gados jauna paciente, kurai bijusi pilnīgi normāla grūtniecība, bet pārāk strauji noritējušas dzemdības,” piemēru no savas prakses min daktere Inese Celmiņa. “Tieši straujās dzemdībās nereti mēdz būt starpenes plīsumi. Tagad jaunajai māmiņai ir gan taisnās zarnas, gan dzimumorgānu noslīdējums, kā arī urīna un fēču nesaturēšana.”

Kaut gan lielāks iegurņa orgānu noslīdēšanas risks ir sievietēm pēc menopauzes, kā arī dzemdējušām sievietēm, tomēr šī problēma pavisam negaidīti var ienākt jebkura vecuma sievietes ikdienā.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.