Foto – LETA

Veselīgas receptes 0


Locītavām veselīgas aktivitātes ir peldēšana, braukšana ar velosipēdu, nūjošana vai parastas pastaigas, tostarp ogošana vasarā un sēņošana rudenī, dejošana, turklāt – ritmiskas dejas, bet gados veciem ļaudīm arī valsēšana pagarinās locītavu labsajūtu. Ja iespējams, šīm nodarbēm laiks jāatrod ik dienu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo!
Mājas
Latvijas Jumiķu apvienības vadītājs: Latvijā jau ir pirmie gadījumi, kad saules paneļi uz jumta ir aizdegušies paši no sevis
Veselam
Izrādās, ka kanēlis patiesībā nemaz netop no kanēļkoka. 4 ēdienu viltojumi jeb produkti, kas nemaz nav tie, par ko tos uzskatām
Lasīt citas ziņas

Ēdienkartē jāiekļauj zivis un jūras produkti, to sastāvā ir vērtīgas taukskābes un D vitamīns, kas nepieciešams kalcija vielmaiņai kaulos. Uzturā biežāk jālieto salāti, kas aizdarīti ar nelielu daudzumu pirmā aukstā spieduma olīveļļas. Vērtīgs deserts ir augļi, bet našķis – rieksti.

Lai gan neviens papildlīdzeklis neatjauno locītavas pilnībā, Mēness aptiekas farmaceite Nellija Majore uzsver glikozamīna un hondoitīna kombinācijas nozīmi. Pirmā uzdevums ir nodrošināt skrimšļa reģenerāciju vai vismaz pasargāt no tālākiem bojājumiem, palīdzēt uzturēt skrimšļu elastīgumu un stiprumu, bet otrais palīdz saglabāt locītavu kustīgumu, padarot skrimšļa virsmas slidenas. Tādējādi glikozamīns un hondroitīns darbojas pret sāpēm, lai gan speciālus pretsāpju līdzekļus lietot var nākties tik un tā. Citi pilnvērtīgai skrimšļa biosintēzei nepieciešamie komponenti ir hialuronskābe, B grupas un C vitamīns u. c.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sasitumi un traumas veicina hroniskas locītavu saslimšanas gluži tāpat kā svara lieko kilogramu slodze. Dāmām kritiskāk jāizvērtē arī nepieciešamība ikdienā valkāt augstpapēžu apavus un apspīlētu apģērbu, kas ierobežo kustības.

Locītavu saslimšanas akūtā periodā ne vienmēr ieteicamas sildošas procedūras, piemēram, podagras gadījumā tās veicina iekaisuma izplatīšanos. Smalko “drīkst” un “nedrīkst” robežu spēj noteikt speciālists. Daudz drošāk lietojamas atvēsinošas ziedes vai kompreses.

Ja skrimslis jau ir nodilis, arī tad var dzīves kvalitāti uzlabot, tiesa – nepieciešama operācija. Atkarībā no bojājuma apmēra tā var būt gan saudzīga – ar nelieliem iegriezumiem, gan izmantojot protezēšanu. Dažu nedēļu laikā cilvēks var atgūt kustību prieku un uz visiem laikiem aizmirst par nogurdinošajām sāpēm.

Nekavējoties nepieciešama medicīniska konsultācija, ja sāpes un pietūkums locītavā sākas spēji un pieaug intensīvi vai līdz ar sāpēm un tūsku ķermeņa temperatūra paaugstinās virs 38 °C.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.