Sperm approaching an unfertilized egg prior to conception
Sperm approaching an unfertilized egg prior to conception
Publicitātes foto

Latvijā olšūnu sasaldēšanas un uzglabāšanas pakalpojumus piedāvā vairums reproduktīvās veselības ārstniecības iestāžu. Taču joprojām sabiedrībā valda dažādi mīti par to, kas tas ir un kā tas notiek, tāpēc reproduktīvās veselības klīnika “MAMA RĪGA” skaidro, kas jāzina un jāizvērtē sievietei, ja viņa vēlas sasaldēt savu olšūnu: 0

1.Sagatavošanās posms

Izšķirties par olšūnas sasaldēšanu ieteicams kopīgi ar reproduktīvās veselības speciālistu, izvērtējot sievietes vispārējo veselības stāvokli. Šī pārbaude pēc savas būtības līdzinās tai veselības stāvokļa pārbaudei, kādu būtu jāveic pirms parastas grūtniecības. Olšūnu vēlams sasaldēt līdz 35 gadu vecumam.

Reklāma
Reklāma

2.Pakalpojuma izvērtēšana

Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

Ļoti būtiski ir pārliecināties par ārstniecības iestādes kompetenci tieši olšūnu paņemšanā, sasaldēšanā un uzglabāšanā. Procesam jābūt izvērtētam atbilstoši Eiropas Savienības direktīvai par prasībām olšūnu apstrādei un glabāšanai. Vienkāršākiem vārdiem runājot, klientei nepieciešams noskaidrot, vai iestādei ir atļauja, kas ļauj olšūnu paņemt, sasaldēt un uzglabāt; vai klīnikai ir embrioloģiskā laboratorija un vai tā ir atbilstoši novērtēta – jo laboratorijā notiek olšūnas atdalīšana un apstrāde; vai ārstniecības iestādei ir atbilstoša operāciju zāle ar atbilstošu embrioloģisko aprīkojumu, jo olšūna tiek paņemta operācijas laikā, un šim procesam nepieciešami papildu specifiski apstākļi, kas nodrošina olšūnas dzīvotspējas saglabāšanos; vai ārstniecības iestādei ir speciāla un atbilstoša olšūnu kriobanka – rezervuārs vai rezervuāru kopums ar noteiktu stabilu temperatūru, mitruma līmeni un stingri noteiktu piekļuves kārtību, kas turklāt paredzēta nevis donoru programmai, bet tieši sievietēm, kuras olšūnu vēlas uzglabāt savām vajadzībām; vai ir speciāla atļauja pacienta personas datu apstrādei darbam ar audiem, tostarp olšūnām.

“Ņemot vērā, ka olšūna var dzīvot tikai speciālos inkubatora apstākļos un saskarsmē ar gaisu iet bojā, visi minētie procesi ir noteikti, lai pakalpojums būtu drošs, jo minētie apstākļi ir ļoti būtiski sievietes olšūnas kvalitātes saglabāšanai. Respektīvi, ir divi drošības līmeņi – viens drošības līmenis ir līdzīgi kā bankā – droša uzglabāšana, bet otrs – saistīts ar pašu paņemšanas un sasaldēšanas procesu, lai saglabātu olšūnas auglības kvalitāti,” skaidro klīnikas “Mama Rīga” vadošā reproduktīvās veselības speciāliste V.Zaletova.

3.Kā tas notiek?

CITI ŠOBRĪD LASA
Olšūnas paņemšana ir operācija, kuru veic reproduktīvās veselības speciālists. Lai gan pirmajā brīdī šķiet, ka to varētu salīdzināt ar ginekologa apmeklējumu, priekšstats ir maldīgs. Sajūtu līmenī tā drīzāk atgādina nelielu operāciju pie zobārsta. Operācija notiek narkozē un ilgst aptuveni 5 – 10 minūtes. Tās ietvaros reproduktīvās veselības speciālists no olnīcas ar speciālu adatu paņem šķidrumu. Savukārt pēc tam jau laboratorijā biologs – embriologs ar mikroskopa un speciālu instrumentu palīdzību no kopējā paņemtā šūnu materiāla atdala olšūnu vai olšūnas, kuras noteiktos apstākļos ievieto speciālā laboratorijas stobriņā, kas tiek atbilstoši marķēts, sasaldēts un nogādāts kriobankā glabāšanai.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.