Foto – Shutterstock

Nekautrēties jautāt 0


“Mēs vienmēr baidāmies no nezināmā. Sieviete līdz noteiktam vecumam neapjauš, kas tas īsti par zvēru – menopauze. Tajā pašā laikā mūsu sievietes ir ļoti pacietīgas,” uzskata ginekoloģe. “Vairākums pacientu uzskata, ka menopauze ir dabiska, mamma un vecmāmiņa taču arī mocījušās ar karstuma viļņiem, svīšanu, garastāvokļa maiņu, dzīves kvalitāte pasliktinājusies un tas ir normāli. Tomēr mūsdienās menopauzes simptomus iespējams mazināt ar dažādiem paņēmieniem. Par ārstēšanos var jautāt gan ģimenes ārstam, gan ginekologam, un par to nevajadzētu kautrēties runāt!”

Reklāma
Reklāma

Menopauzes hormonālā terapija

7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Lai novērstu menopauzes izraisītos traucējumus, par visefektīvāko uzskata hormonālo terapiju. Ja šo metodi atzīst par piemērotāko, to vislabāk uzsākt līdz 60 gadu vecumam vai 10 gadu laikā pēc menopauzes sākšanās. Pieejamas dažādas estrogēnu un progesteronu saturošas zāļu formas – tabletes, geli, aerosoli, plāksteri, vaginālās lodītes, ko individuāli pielāgo katrai pacientei. Medikamentu veidu un devas izvēlas, ņemot vērā sievietes ginekoloģisko anamnēzi – slimību vēsturi, viņas ģimenes anamnēzi, vispārējo veselības stāvokli, dzīvesveidu un menopauzes simptomus.

“Sievietēm joprojām ir nepamatotas bailes no hormonālās terapijas, domājot, ka pieaugs svars, pastiprināti sāks augt apmatojums. Dažkārt pacientes no piedāvājuma atsakās, jo māc šaubas, vai hormonu papildu lietošana tiešām nepieciešama, vai tādējādi netiks nodarīts pāri sev un savam ķermenim. Tomēr, ja izmeklējumi rāda, ka sieviete ir vesela un viņas veselībai kopumā nekādi nopietni riski nedraud, bailes no menopauzes hormonālās terapijas ir liekas,” pārliecināta ir speciāliste.

No vecuma neaizbēgt

CITI ŠOBRĪD LASA

“Bioloģiskā novecošana ir neizbēgama, tā šūnu līmenī sākas jau gandrīz 30 gadu vecumā. To nevar ietekmēt ne ar veselīgu ēšanu, ne dzīvesveidu. Tāpat nevar panākt, lai olnīcas strādātu ilgāk. Tomēr iespējams uzņemt to, kā trūkst, kad olnīcu funkcija beigusies,” atgādina ginekoloģe. “Ja sieviete grib saglabāt savu sievišķību (daudzas šajā periodā baidās to zaudēt), ar menopauzes hormonālo terapiju to var izdarīt.”

“Svars mainās jebkurā gadījumā, pat ja hormonālo terapiju nelieto. Līdz ar gadiem vielmaiņa kļūst lēnāka. Vairs nevar atļauties tik maz kustēties, ēst tik daudz kā jaunībā, kad organisms visu spēja pārstrādāt ātrāk un enerģiju tērējām vairāk. Menopauzes laikā būtu jārūpējas, lai ķermeņa masas indekss turētos vēlamajās robežās.”

Lietošanas ilgums

Pamatojoties uz plašiem klīniskajiem pētījumiem, menopauzes hormonālo terapiju droši var lietot pirmos piecus gadus. Pēc tam jāizvērtē sievietes vispārējais stāvoklis, blakussaslimšanas, trombembolijas, kardiovaskulāro saslimšanu, osteoporozes un krūts vēža risks. Pacientei var būt blakussaslimšanas, kas paaugstina, piemēram, trombembolijas riskus. Pieaugot vecumam, rodas arī citas veselības problēmas, saslimšanas, kas jāņem vērā. Iespējams, piecu gadu laikā menopauzes nevēlamie simptomi ir zuduši, un hormonu terapiju nav nepieciešams turpināt.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.