Bērnu konflikts rotaļu laukumā 0

Jebkuram bērnam var būt slikts garastāvoklis, kad viņš gluži nejauši var aizvainot citu mazuli. Pagaidām atvasei grūti saprast, ka citi var izjust sāpes tāpat kā viņš. Tāpēc iesist pa galvu ar lāpstiņu citam bērnam viņam nozīmē apmēram to pašu, ko pasviest malā apnikušu rotaļlietu. Ja tā noticis, mēs steidzamies bērniem palīgā – rājam vainīgo, žēlojam cietušo, atvainojamies, salabstam.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un LBTU lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 75
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Gadās arī citādi. Bieži vien rotaļnieku sabiedrībā izceļas kāds bērns ar ļoti neparedzamu uzvedību. Viņam var patikt grūstīties vai iesist, paķert sauju smilšu un iemest otram acīs. Ir bērni, no kuru kodumiem cieš visi bērni rotaļu laukumā.

Labi, ja tāda bērna māte cenšas ierobežot un apturēt bērna agresiju. Bet notiek arī tā, ka māte mierīgi noskatās no malas, jo uzskata, ka bērniem pašiem jāmācās atrisināt savus konfliktus. Ko darīt? Pirmkārt, nevajag skaidrot attiecības ar bērna māti, un jo īpaši ar bērnu. Bet situāciju var un vajag mainīt.

CITI ŠOBRĪD LASA

Centies kopā ar savu bērnu iesaistīt kauslīgo bērnu kopīgā spēlē: “Metīsiet viens otram bumbu! Nāciet, skriesim, kurš ātrāk tiks līdz soliņam!” Iznes pagalmā ziepju burbuļu trauciņu vai citu rotaļlietu un aicini bērnus spēlēties. Īsi sakot, sniedz mācību par laipnību un dāsnumu ne tikai savam bērnam, bet arī agresīvajam bērnam. Nedemonstrē savam bērnam neapmierinātību ar cita bērna uzvedību, neskrien palīgā gluži katru reizi.

Dažos gadījumos vienkārši vēro. “Agresora” klātbūtne ir sava veida apmācība tavam mazulim. Ļauj iemācīties risināt konfliktus mierīgā ceļā. Un, ja tas neizdodas, tad atvairīt agresoru. Protams, ja tavs bērns vēl ir pavisam maziņš, tad gan jāsteidzas palīgā nekavējoties. Pakāpeniski tomēr tavai līdzdalība būtu jāsamazinās, lai bērns iemācās sevi aizstāvēt.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.