Vecāku konflikts rotaļu laukumā 0

Gadās, ka mātes pašas neuzvedas pārāk pieklājīgi attiecībā pret citiem bērniem un viņu vecākiem. Apskatīsim dažas situācijas.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Kura slavenība ir dzimusi tavā zodiaka zīmē: noskaidro, kā tu vari iekarot slavu
RAKSTA REDAKTORS
Linda Tunte: 15.maijam ir jābūt brīvdienai – tā ir daudz svarīgāka diena par daudzām citām 24
“Karu ir sākušas abas divas valstis.” Stepaņenko un Švecovas atbildes par karu Ukrainā saniknojušas Latvijas sabiedrību 21
Lasīt citas ziņas

Tu saņem kritiku. Piemēram, kāda no mammām vai vecmāmiņām (un viņas to mīl darīt) izsaka tev piezīmi. Par ko? Varbūt tavam bērns bija atļauts staigāt basām kājām pa smilšu kasti, tad pa peļķēm un atkal pa smilšu kasti… Viņas uzskata, ka tas ir nepieņemami. Varbūt arī tāpēc, ka, skatoties uz tavu mazuli, arī viņu bērns grib rīkoties tāpat. Tavs iekšējais protests “kādas viņiem ir tiesības kritizēt mani un pat bērna klātbūtnē!” ir saprotams un dabisks. Bet tavs sašutuma pieaugums tikai vairo viņu pārliecību par savu svēto patiesību. Netaisnojies! Un mēģināt izskaidrot kaut ko pretiniekiem ir bezjēdzīgi. Centies apvaldīt aizkaitinājumu, smaidi un saki kaut ko negaidītu un pilnīgi par citu tēmu: “Sveiki! Prieks tevi redzēt!” vai “Jauks laiks šodien!” Reakcija uz taviem vārdiem var būt dažāda, bet jebkurā gadījumā būsi pārņēmusi iniciatīvu.

Kritizē bērnu. Kāda no māmiņām izsaka komentāru par tavu bērnu. Ja tavs bērns tiešām iebēra smiltis acīs citiem bērniem, grūstījās, atņēma rotaļlietas – kritika ir vietā. Tādā gadījumā nepieciešams atvainoties cietušā bērna mātei un ideālā gadījumā arī „upurim”.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja bērnam izsaka piezīmes no sērijas “ai-ai-ai, kāpēc tu esi tik netīrs”, nekavējoties aizstāvi mazuli! Līdzīgas piezīmes no svešiem cilvēkiem var padarīt bērnu nedrošu, nepārliecinātu par sevis. Jautri atbildi ko līdzīgu: “Netīrs? Tas ir labi! Kā gan citādi izpētīt pasauli ap mums? Rokas un seju nomazgāsim, arī apģērbs būs atkal tīrs”. Tā tu uzreiz pārtrauksi turpmāku sarunu par šo tēmu un bērns saņems signālu: “Viss kārtībā! Es esmu labs! Mamma ir manā pusē!”

Vienaldzīgie vecāki. Dažreiz pieaugušie, kuru bērni apvaino citus, paliek vienaldzīgi pret notiekošo. Ja nepieciešams, aizsargā savu bērnu. Izskaidro agresoram uzvedības normas rotaļu laukumā: “Kauties nedrīkst. Ir slikti atņemt citiem rotaļlietas”. Ja māmiņas vienaldzīgā skatiena pavadīts viņš turpina slikti uzvesties, pēc iespējas apturi šādu rīcību, lai tavam bērnam netiek nodarīts kaitējums.

Aurojoši pieaugušie. Kliegt uz tavu bērnu neatļauj nevienam! Pat tad, ja viņš tiešām izdarījis ko sliktu. Runā skaidri, mierīgi un stingri: “Ja jūs kaut kas neapmierina, pasakiet man, un mēs to atrisināsim. Bet kliegt uz savu bērnu es neļaušu nevienam”. Tavs miers un savaldība – labākais trumpis jebkurā konflikta situācijā!

Lai jaukas un mierīgas pastaigas!

Avots: 2mm.ru

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.