Ārstēšanās mājas apstākļos 1

Daudziem sirdsslimniekiem vienmēr pa rokai ir kādas zāles, taču kā rīkoties, ja parādījušās sāpes aiz krūšu kaula, – vai dzert to, kas pieejams, un nogaidīt vai tomēr uzreiz saukt ātros? “Ja pacientam ir stenokardijas lēkme, nitroglicerīns ir vislabākā un ātrākā palīdzība,” skaidro Andris Skride. “Nitroglicerīns jāliek zem mēles, to nekādā gadījumā nedrīkst šķīdināt ūdenī, jo tad tam nebūs jēgas. Ja stenokardijas lēkme no nitroglicerīna nepāriet, noteikti jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība. Jāatceras, ka nitroglicerīns pazemina asinsspiedienu, un jābūt uzmanīgiem, izmēģinot to pirmo reizi, – medikaments var izraisīt reiboni, tāpēc jālieto apguļoties.”

Reklāma
Reklāma

Vajadzīgi izmeklējumi

7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 40
Krievija izsludinājusi Ukrainas prezidentu Zelenski meklēšanā. Uz kāda pamata tas noticis? 87
Globāla krīze – pieaugušie bērni ievācas atpakaļ pie vecākiem. Vai viņiem būtu jāpiemaksā īre un citi izdevumi? 80
Lasīt citas ziņas

Ārsti vienmēr brīdina – par savu sirdi jārūpējas laikus! Runājot par profilaksi, Andris Skride iesaka ievērot veselīgas ēšanas pamatprincipus, daudz uzturēties svaigā gaisā, nesmēķēt, neuztraukties par sīkumiem un dienā nedzert vairāk par glāzi sarkanvīna. Šie norādījumi attiecas uz biežāko un varbūt bīstamāko problēmu – sirds asinsvadu aizkaļķošanos. Savukārt aritmijas gadījumos sarkanvīns no saraksta jāsvītro.

Lai būtu pārliecība, ka ar sirdi viss kārtībā, vismaz reizi gadā vēlams veikt kardiogrammu, kas atklāj problēmas sirds vadīšanas sistēmā un netieši sirds muskuļa apasiņošanu. Vīriešiem pēc 40 un sievietēm pēc 50 gadu vecuma reizi gadā ieteicama arī veloergometrija – elektrokardiogrāfijas ieraksts uz fiziskās slodzes fona. Šim nolūkam izmanto speciālu velosipēdu – veloergometru. Metode ļauj novērtēt sirds un asinsvadu sistēmas reakciju fiziskas slodzes laikā, kā arī organisma izturības līmeni un agrīni diagnosticēt koronāro sirdsslimību. Ja slimība diagnosticēta, ārsts var izlemt, kā ārstēt.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vēl viena izmeklēšanas metode ir ehokardiogrāfija, kas sniedz ziņas par sirds muskuli, sirds vārstulēm un sirds funkciju (saraušanos un atslābšanu). To, vai sirds asinsvadi ir aizkaļķojušies, nevar konstatēt ne ehokardiogrammā, ne kardiogrammā, toties veloergometrija to var atklāt. Kardiologs Andris Skride piebilst, ka sirdsslimības gadījumā pacientam vajadzētu uzticēties ārstam.

36,6 °C konsultants Andris Skride ,kardiologs P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.