Foto: SHUTTERSTOCK

Kas izdalās, parafīnam sadegot 1


Kā skaidro Veselības inspekcijas preses sekretāre Agita Antonāne, sveces degšana būtībā ir ķīmiska reakcija – ideālā gadījumā notiek pilnīga sadegšana, un karstajā liesmā sastāvdaļas sadeg līdz oglekļa dioksīda un ūdens tvaiku atliekām. Nepilnīgas sadegšanas procesā daļa ogļūdeņražu netiek pilnībā oksidēti un var veidoties kaitīgi savienojumi (dioksīni, policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži u.c.), kas nokļūst gaisā. Tie nav redzami ar neapbruņotu aci, bet var rasties, svecei dūmojot.

Reklāma
Reklāma
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Norvēģijā ir pilsēta, kuras iedzīvotājiem jau vairāk nekā 70 gadus ir aizliegts nomirt. Nežēlīgs liktenis sagaida tos, kuri saslimuši 30
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Lasīt citas ziņas

Eiropas Savienībā vairākus gadus ir spēkā sveču kvalitātes standarti. Piemēram, vienā no tiem norādīts algoritms, saskaņā ar kuru dedzina attiecīga lieluma sveci un pēc tās izdedzināšanas mēra kvēpu (sodrēju) indeksu. Ja tas pārsniedz normu, sveču ražotāji meklē iemeslu un cenšas to novērst.

– Saistībā ar šo testu tika pārbaudīts niķeļa saturs parafīna svecēs, kas teorētiski varētu nonākt gaisā un pēc tam plaušās. Diskutablā vērtība ir 0,5 mg/kg, bet lielākajai daļai ražotāju, izņemot divus, tas bija zem 0,1 mg/kg. Mēs tuvākajā laikā gaidām rezultātus par citu metālu klātbūtni mūsu ražotajās svecēs. Jāpiebilst, ka arī dabiskas izcelsmes vasku sastāvā var būt metāli, – atzīst Agnese Olesena.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vienalga, no kā gatavota svece, tā degot patērē skābekli un rada gaisa piesārņojumu, bet pilnīgi bez blakusproduktiem sadeg vien dažas vielas. Piemēram, limonēns (dabiska viela no terpēnu grupas, sastopama, piemēram, apelsīnos), kas ir daudzu smaržīgo sveču sastāvā, savienojoties ar gaisu, daļēji var pārveidoties par formaldehīdu. Savukārt toluēns jeb toluols ir aromātiskais ogļūdeņradis, kura klātbūtne ir pieļaujama āra svecēs, bet telpās izmantojamām tas drīkst būt vien nelielā koncentrācijā. Šīs daļiņas ir potenciāli bīstamākais faktors, par ko uztraucas ekoloģiskā dzīvesveida piekritēji, tāpēc, dedzinot sveces, svarīgi telpas vēdināt.

Sveču liešanas darbnīcas īpašniecei Kristīnei Tīlikai gan ir cita informācija: – Parafīna sveču degšanas laikā mēs ieelpojam teju visu Mendeļejeva tabulu. Pagājušajā gadā Amerikā veikts pētījums apstiprina, ka parafīna sveču dedzināšana lielos daudzumos ir pielīdzināma pasīvajai smēķēšanai. – Ja izmantots kvalitatīvs parafīns, šo kaitīgo vielu koncentrācija ir niecīga. Viņa ir pārliecināta, ka tieši cena apliecina parafīna kvalitāti, un iesaka vairāk izmantot stearīna sveces, kurās lielākoties ir augu eļļu vaski ar minimālu potenciāli kaitīgo vielu saturu. Turklāt cenas ziņā abu veidu sveces ir līdzīgas.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.