Goda vietā mājas aptieciņā 0


Sāls kaisīšana uz brūcēm ir ikdienā iesakņojies teiciens, ko saprotam pārnestā nozīmē. Taču tas ir arī dezinfekcijas veids! Sāls var līdzēt tikt galā ar dažādām vainām. Reizēm pat tik labi, ka nemaz nav jālieto antibiotikas.

Reklāma
Reklāma

Uzklājam pret nelāgām vainām

Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs
Kokteilis
FOTO. Horvātijas pārstāvis patīkami pārsteidz pasauli, atklājot savu Eirovīzijas favorītdziesmu
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā” 159
Lasīt citas ziņas

Sāls ir baktericīds, tātad – nonāvē baktērijas. Tam piemīt arī osmotiska īpašība – sadarboties ar bioloģiskajām vielām, kur ir zemāka sāls koncentrācija.

„Piemēram, ieliekam pirkstu desmit procentu sāls šķīdumā. Mūsu šūnās ir tikai 0,75 procenti sāls, tātad sāls atsūks no tām šķidrumu. Līdz ar to mazināsies, piemēram, tūska,” uzsver ģimenes ārsts Andris Lasmanis.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sāls gan samazina audu šķidrumu, gan atsūc to no baktērijām, kas pēc tam vairs nav dzīvotspējīgas. Tādēļ labi noder, dziedinot brūci, sastrutojumu vai čūlu (tā arī ir audu tūska).

Ja struto, ieteicama sāls aplikācija. Te nu var lietot rupjo galda sāli, jo svarīgākā ir šķidrumu piesaistošā īpašība, ne ķīmiskais sastāvs. Tikai vispirms jāizsijā, lai atdalītu krikumus.

Aplikācijai izmanto sāls šķīdumu, tā koncentrācija – tējkarote uz glāzi ūdens, var arī vairāk. Samērcē marles spilventiņu un uzliek nelāgai vainai. Ja vēlas, pārklāj ar plēvīti, lai tik ātri neiztvaiko. Ik pa laikam atkal samērcē, uzpilina ar tējkaroti. Var atstāt uz nakti. Šādi iespējams novērst sastrutojumu, ja tas nav pārāk ielaists. Izdodas tikt galā tā, lai nebūtu jālieto antibiotikas, kas tomēr iedarbojas ne vien uz slimo vietu, bet arī visām veselajām, turklāt var radīt blaknes.

Aplikācija noderēs, piemēram, sastieptai potītei, jo tā arī ir tūskaina.

Tīrām degunu un kaklu

Deguna skalošana ar vāju sālsūdeni noder ne tikai tad, ja ir iesnas. Tā ir laba profilakse. Deguns tiek mehāniski attīrīts, līdzīgi kā mazgājoties – āda ir netīra, to skalojam zem tekoša ūdens. Izšķīdinām sāļumu remdenā ūdenī, pasmeļam saujā un velkam uz iekšu. To var darīt abās nāsīs uzreiz vai pa vienai. Pēc tam izpūšam.

Ar laiku šī skalošana izdosies arvien prasmīgāk. Atkārto no rīta un vakarā, arī ik reizi ienākot telpā no āra.

Šādi tiek aizskalotas baktērijas kopā ar gļotām, kas atrodas degunā. Attīrās gļotāda, palielinās tās aizsargspējas.

Reklāma
Reklāma

Sālsūdens palīdz arī mitrināt gļotādu, ko sakairinājis sausais gaiss.

Raksts no žurnāla “36,6°C” pielikuma “Dabas Dziedniecības Ceļvedis”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.