Foto no “Facebook”.

Ministres dīvainie aprēķini 15

Tātad iznāk, ka, mainoties veselības ministriem, mainījušās prioritātes. Kāpēc ietaupītā un solītā nauda tomēr netika aknu transplantācijai? Veselības ministre Anda Čakša saka – bijušais ministrs esot daudz ko sasolījis, bet reālā situācija ir tāda, ka nepietiek ar to vien, ka cilvēkam transplantē aknas. Pēc tam nepieciešama arī uzturošā terapija, lai organisms neatgrūstu pārstādīto orgānu. Ministrija esot aprēķinājusi, ka kopā ar operāciju un ambulatoro medicīnisko aprūpi, kā arī medikamentiem viena pacienta izmaksas ir no 300 tūkstošiem līdz pat miljonam eiro. “Kāda jēga ir transplantēt aknas, ja pēc tam valstij nav naudas, lai cilvēku uzturētu pie veselības,” secina ministre un piebilst, ka ir daudz tādu pacientu, kuri joprojām gaida rindā pat divus mēnešus elementārus izmeklējumus. Tāpat viņa uzsver, ka no 1. oktobra tiks nodrošināta efektīvāka un savlaicīgāka to slimnieku izmeklēšana un ārstēšanas uzsākšana, kuriem ir pamatotas aizdomas par ļaundabīgu audzēju. Vai nu aknu transplantācijai, vai onkoloģijai – naudas visam nepietiekot. Ministre nevar apsolīt, ka, sākot ar nākamā gada janvāri, valsts budžetā būs nauda aknu transplantācijai.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
Lasīt citas ziņas

Infektoloģijas centra aknu slimību nodaļas vadītāja Ieva Tolmane, kura ārstē slimniekus pēc aknu pārstādīšanas, bija pārsteigta par ministres nosaukto lielo naudas summu, kas nepieciešama vienam slimniekam imūnsupresīvai terapijai pēc transplantācijas. “Pirmajā gadā pēc operācijas tie ir apmēram pieci seši tūkstoši, vēlāk – ap trīsarpus tūkstošiem eiro gadā no valsts budžeta. Tas ir ļoti tālu no miljona,” sacīja nodaļas vadītāja un ar skumjām secināja, ka, nesaņemot operāciju, mirst jauni cilvēki, kuri varētu dzīvot un atgriezties darba tirgū.

Kad gribu precizēt, no kurienes tad A. Čakšai ziņas par tām summām, ministres biroja vadītāja Dace Preisa skaidro, ka atšķirība radusies tāpēc, ka ministre izmantojusi Vācijas aprēķinus par šīs procedūras un aprūpes izmaksām, kur iekļauti jaunākie medikamenti un labi atalgoti ārsti, nevis Latvijas izmaksas!

Pusmiljons tiek ģimenes ārstiem

CITI ŠOBRĪD LASA

Var arī secināt, ka ministre Čakša sava priekšgājēja Belēviča apsolīto atbalstu aknu transplantācijai ir aizstājusi ar atbalstu ģimenes ārstiem. Valsts sekretāru sanāksmē iesniegtajiem Ministru kabineta noteikumiem par veselības aprūpes finansēšanas un organizēšanas kārtību pievienotajā anotācijā var izlasīt, ka no 1. oktobra līdz gada beigām ģimenes ārsti saņems nedaudz vairāk par pusmiljonu eiro no ietaupījumiem par laboratoriskajiem izmeklējumiem. Kā jau iepriekš rakstīju – summa tikpat liela, kāda no ietaupījumiem tika solīta aknu pārstādīšanai desmit cilvēkiem gadā.

Kur liks zināšanas?

Pēc divām nedēļām trīs ārsti dosies pilnveidot savas zināšanas aknu transplantēšanā uz Vāciju un Portugāli. Bet paliek jautājums – kur zināšanas likt? Dakteris Vilmanis pastāstīja, ka aknu transplantācijas vienība saņēmusi izcilo ASV ārstu brāļu Bertrama un Kristapa Zariņu medicīnas studiju stipendiju. Vilmanis kopā ar kolēģi Portugālē cels kvalifikāciju, piedaloties operācijās medicīnas centrā, kur gadā veic 150 aknu transplantācijas. “Mūsu speciālisti jau pirms pieciem gadiem, kad par slimnīcas līdzekļiem tika izdarīta pirmā šāda veida operācija, pierādīja, ka spēj sekmīgi transplantēt aknas. Pacients joprojām jūtas ļoti labi,” pastāstīja ķirurgs.

Baibas mamma Māra sēž pie meitas gultas reanimācijā un gaida zvanu no Tartu klīnikas ar aicinājumu braukt uz operāciju, tiklīdz atradīsies donors. Turp jāierodas četru stundu laikā.

Savukārt Austris cer uz saviem draugiem un viņu labestību, sarīkojot koncertu un savācot ziedojumus. Valstij viņu dzīvība nav prioritāte.

Uzziņa

Orgāni un audi, kuru transplantācija tiek apmaksāta no valsts budžeta līdzekļiem:

sirds vai sirds vārstuļi,

nieres,

aknas (šobrīd tikai bērniem),

radzene,

kauli un saistaudi,

skrimšļaudi,

cīpslas,

āda;

autologās un alogēnās cilmes šūnas, tai skaitā donora meklēšana,

asinis un to preparāti,

fascija (muskuļu apvalks).

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.