Foto – Shutterstock

Seko citām slimībām 0


Vīriešiem osteoporozes risku palielina dzimumhormona testosterona trūkums organismā, kas var būt dažādu slimību rezultāts, bet raksturīgāks pēc 70 gadu vecuma.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Slimības iespējamība palielinās, ilgstoši (vairāk nekā trīs mēnešus) lietojot glikokortikosteroīdus, piemēram, ārstējot artrītu vai bronhiālo astmu. Kaulu veselību var nelabvēlīgi ietekmēt arī citi medikamenti, kuri nomāc imūno sistēmu, vairogdziedzera hormonus aizvietojoši vai kuņģa skābi samazinoši līdzekļi, zāles pret epilepsiju.

Vīriešiem, kuriem ir prostatas vēzis, kas tiek ārstēts ar medikamentiem, kas nomāc vīrišķo hormonu veidošanos, kaulu masa zūd 5 – 10 reizes straujāk nekā parasti. “Ja urologs nav sūtījis vīrieti izmeklēt kaulus, gadās, ka viņš ierodas pie endokrinologa ar vairākiem lūzumiem,” liecina I. Rasas pieredze un pasaules medicīniskās literatūras dati.

CITI ŠOBRĪD LASA

Osteoporozes attīstību veicina tādas hroniskas slimības kā, piemēram, reimatoīdais artrīts, nieru un aknu kaites, celiakija. Jebkurā gadījumā, ārstējot pamatslimību, uzlabosies arī kaulu veselība.

Risks saslimt ar osteoporozi palielinās, ja tā bijusi kādam no vecākiem, kā arī bijis kaulu lūzums nelielas traumas dēļ.

Dakteris Rasa iesaka ikvienam vīrietim pēc 70 gadu vecuma vērsties pie ārsta un pārbaudīt kaulus. Gados jaunākiem vīriešiem izmeklējumi jāveic, ja pastāv osteoporozes riska faktori un jau bijis kaula lūzums to trausluma, maznozīmīgas traumas dēļ vai pat bez tās.

Zāles un kaulu būvmateriāli

Ja atklāta osteoporoze un, it īpaši, jau bijis lūzums, nekavējoties jāsāk ārstēties, vienlaikus nodrošinot kaulu “būvmateriālus” – kalciju, D vitamīnu un olbaltumvielas.

Diemžēl Latvijā medikamentus osteoporozes ārstēšanai valsts kompensē vienīgi vīriešiem, kuriem bijuši lūzumi, un tikai 50% apmērā.

Visilgākā pieredze ir bisfosfonātu izmantošanā. Katrs var izvēlēties piemērotāko variantu – dzert tabletes katru dienu vai reizi nedēļā, vai arī ievadīt zāles vēnā reizi trijos mēnešos vai reizi gadā.

Šie medikamenti gan sagādā zināmas neērtības. Pēc tablešu lietošanas stundu jāatrodas vertikāli. Šāda prasība saistīta ar zāļu vājo uzsūkšanos kuņģa un zarnu traktā. Savukārt, ievadot tos vēnā, vairāk nekā 40% gadījumu vienu vai divas dienas rodas gripai līdzīgi simptomi. Savukārt pēc trim, pieciem gadiem bisfosfonāti vairs neuzlabo kaulu minerālo blīvumu un var to pat pasliktināt, tāpēc medikamenti jāmaina.

Reklāma
Reklāma

Visjaunākās zāles, kuras satur specifiskas cilvēka monoklonālās antivielas, nepieciešams injicēt reizi pusgadā.

Osteodensitometriju kaulu minerālā blīvuma noteikšanai var veikt 23 vietās Latvijā. Ar ģimenes ārsta vai speciālista nosūtījumu pacienta līdzmaksājums ir 4,27 eiro. Bez nosūtījuma tā cena dažādos kabinetos var atšķirties (11 – 28 eiro). Lai izvērtētu ārstēšanas efektivitāti, nepieciešama ne tikai atkārtota osteodensitometrija, bet arī kaulu vielmaiņas marķieru noteikšana asinīs.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.