Foto. pexels.com

1. Omega-3: Sirds un smadzeņu draugs 0

Kas padara zivis īpašas?

Zivis, īpaši taukainās, piemēram, lasis, skumbrija, sardīnes un reņģes, ir bagātas ar omega-3 taukskābēm (DHA un EPA). Šīs taukskābes ir būtiskas sirds veselībai, smadzeņu darbībai un iekaisuma mazināšanai. Gaļā, izņemot dažus izņēmumus (piemēram, ar zāli barotu liellopu gaļu), omega-3 ir minimālā daudzumā, un tā bieži satur vairāk omega-6 taukskābju, kas, pārmērīgi uzņemtas, var veicināt iekaisumu.

Kā tas ietekmē tevi?
– Sirds veselība: American Heart Association norāda, ka omega-3 samazina triglicerīdu līmeni un sirds slimību risku. Divas zivju porcijas nedēļā var ievērojami uzlabot asinsvadu stāvokli.
– Smadzeņu spēks: DHA ir būtiska kognitīvajai funkcijai, tāpēc zivis ir īpaši ieteicamas bērniem, grūtniecēm un senioriem.
– Garastāvoklis: Pētījumi, piemēram, Journal of Clinical Psychiatry, liecina, ka omega-3 var mazināt depresijas simptomus.

Latvijas konteksts
Latvijā reņģes un brētliņas ir ne tikai lēts, bet arī uzturvielām bagāts omega-3 avots. Vai atceries vecmāmiņas stāstus par “siļķi kažokā”? Šī tradicionālā recepte ir ne tikai garšīga, bet arī veselīga izvēle!

Reklāma
Reklāma
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.