
5. Ilgtspējība un vide: Zivis kā apzināta izvēle 0
Kas notiek?
Zivju audzēšana un zveja, ja tās ir ilgtspējīgas, bieži rada mazāku oglekļa pēdu nekā liellopu vai cūkgaļas ražošana. Gaļas rūpniecība ir viens no galvenajiem siltumnīcefekta gāzu avotiem, savukārt zivis, īpaši mazās, piemēram, sardīnes vai anšovi, ir videi draudzīgākas.
Kā tas ietekmē tevi?
– Planētas veselība: Izvēloties ilgtspējīgas zivis, tu samazini savu ekoloģisko ietekmi.
– Pieejamība: Mazās zivis ir lētākas un bieži vien uzturvielām bagātākas nekā trekna gaļa.
– Ētiska izvēle: Atbalstot vietējos zvejniekus, tu stiprini ekonomiku un saglabā tradīcijas.
Latvijas perspektīva
– Latvijā zvejniecība ir nozīmīga piekrastes kultūras daļa. Izvēlies zivis ar MSC (Marine Stewardship Council) sertifikātu vai vietējās zivis no maziem zvejniekiem, lai atbalstītu ilgtspējīgu nozari.
Praktiski padomi: Kā iekļaut zivis uzturā
– Sāc vienkārši: Ja neesi zivju cienītājs, izmēģini maigas garšas zivis, piemēram, mencu vai tilapiju, ar vieglu citronu mērci.
– Dažādo pagatavošanu: Cep, tvaicē, grilē vai gatavo zivju zupu – iespējas ir bezgalīgas.
– Izmanto konservus: Konservētas sardīnes vai tunzivis ir ērtas un saglabā omega-3.
– Pievērs uzmanību izcelsmei: Izvairies no pārzvejotām sugām un izvēlies vietējās vai sertificētas zivis.
– Kombinē ar vietējiem produktiem: Pagatavo zivis ar kartupeļiem, dillēm vai skābētiem kāpostiem – tā ir Latvijas garšu buķete!