Foto – Shutterstock

11. Sirds un asinsvadu slimības 0


Sirds un asinsvadu saslimšanas ir galvenais nāves cēlonis visā pasaulē. Visvairāk šīs slimības veicina smēķēšana un sēdošs dzīvesveids, taču starp riska faktoriem ir arī pārmērīga cukura lietošana, liekais svars, diabēts.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs
Kokteilis
FOTO. Horvātijas pārstāvis patīkami pārsteidz pasauli, atklājot savu Eirovīzijas favorītdziesmu
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā” 159
Lasīt citas ziņas

Jaunākie pētījumi pierāda, ka lietojot pārtikā daudz cukura, jūs nodarāt nelabojamu kaitējumu savas sirds veselībai. It īpaši tas attiecas uz sievietēm.

Saskaņā ar ASV Slimību kontroles un profilakses centra pētījumu, kurā piedalījās 11 733 cilvēki, pastāv saistība starp cukura patēriņu un paaugstinātu sirds slimību attīstības risku. Pētījuma dalībniekiem, kas 17-21% kaloriju dienā saņēma no cukura, iespēja nomirt no sirds slimībām pieauga līdz 38% pretstatā tiem, kas ierobežoja kaloriju uzņemšanu no cukura līdz 8%.

12. Atkarība

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai gan ne visi ārsti atbalsta ideju, ka ir tāda pārtikas atkarība, tā ir reāla, lai gan nedaudz atšķiras no alkohola atkarības vai narkomānijas.

Piemēram, zināms ir fakts, ka cilvēki, kas cenšas atbrīvoties no heroīna atkarības vai tie, kas atmet smēķēšanu, sāk ēst vairāk saldumu. Viena no hipotēzēm ir, ka šādā veidā smadzenes nomaina atkarību izraisošo vielu darbību.

Lai gan viss var būt daudz vienkāršāk – cilvēki pierod pie ēdiena, kas viņiem garšo, un viņiem nav svarīgi, vai tajā ir cukurs vai nav.

13. Kognitīvo spēju samazināšanās

Aptaukošanās un diabēts ir tiešā veidā saistīts ar kognitīvo spēju traucējumiem un Alcheimera slimību. Tāpēc nav nekāds brīnums, ka arvien jaunos pētījumos atrod saistību starp cukura pārmērīgu lietošanu un šāda paraduma ietekmi uz smadzenēm.

Vienā pētījumiem zinātnieki veica eksperimentu – žurku racionā iekļāva produktus ar augstu cukura saturu. Tas radīja negatīvu ietekmi uz dzīvnieku atmiņu un notrulināja emocijas.

Cilvēka organismā tika atklāta līdzīga reakcija – konstatēja saistību starp produktu ar lielu tauku un ogļhidrātu saturu lietošanu pārtikā ar hipokampa – smadzeņu daļas, kas atbild par atmiņu – darbības pasliktināšanos.

14. Barības vielu deficīts

Ja jūs lietojat pārāk daudz cukura, jūs, visticamāk, atsakieties no daudzām barības vielām, kas patiešām nepieciešamas organismam.

Produkti ar augstu cukura saturu nomaina dabīgos produktus – piemēram, gāzēts dzēriens sulas vai piena vietā – un tādējādi izraisa barības vielu deficītu organismā. Jūs uzņemat daudz kaloriju no cukura, bet nesaņemat pietiekamā daudzumā D vitamīnu, kalciju vai kāliju.

Reklāma
Reklāma

Barības vielu trūkums izpaužas kā nogurums, palielināts kaulu trauslums, muskuļu vājums.

1999.gadā veiktā pētījumā tika noskaidrots, ka cilvēkiem, kas dienā 18% vai vairāk kaloriju dienā saņem no cukura, organismā bija viszemākais tādu vitamīnu un mikroelementu kā folijskābes, kalcija, dzelzs, A vitamīna un C vitamīna līmenis.

15. Podagra

Podagru dēvē par karaļu slimību, jo tā rodas pārmērīgas ēšanas un alkoholisko dzērienu lietošanas dēļ. Lai gan mūsdienās mūsu ēšanas paradumi ir mainījušies, šī artrīta forma kļūst par arvien izplatītāku parādību dažādos sabiedrības slāņos.
Parasti produkti, kas provocē podagru, satur augstu purīnu līmeni. Kad purīni pārstrādājas, veidojas urīnskābe. Uzkrājoties, tā izraisa podagru.

Taču urīnskābe veidojas ne tikai sadaloties purīniem – tā ir arī cukura metabolisma blakus produkts. Tāpēc pārmērīga cukura lietošana paaugstina podagras attīstības risku, īpaši vīriešiem.

Avots: lifehacker.ru

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.