Foto – Shutterstock

5.Diabēts 0


Pasaulē ar cukura diabētu slimo vairāk nekā 246 miljoni cilvēku.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Vienā no eksperimentiem zinātnieki vēroja veselības rādītājus 51 tūkstotim cilvēku laika posmā no 1991. līdz 1999. gadam. Izrādījās, ka cilvēkiem, kas dzēra daudz saldināto dzērienu – limonādi, tēju, enerģijas dzērienus – 2. tipa diabēta parādīšanās risks bija lielāks.

6. Aptaukošanās

Ja jūs katru dienu izdzerat glāzi saldas limonādes, jums ir visas izredzes uzņemt 6 kilogramus svara gadā. Katra papildu glāze saldināta gāzētā dzēriena var novest pie aptaukošanās.

CITI ŠOBRĪD LASA

Protams, ir varbūtība, ka cilvēki, kuri ik dienu izdzer glāzi limonādes, nepatērē vairāk kaloriju nekā nepieciešams dienā. Taču parasti “tukšās kalorijas” veicina pārmērīgu ēdiena patēriņu kopumā.

7. Aknu nepietiekamība

Nepieciešamība pārstrādāt lielu fruktozes daudzumu var izraisīt slodzi aknām un to iekaisumu. Tāpēc pārmērīgs fruktozes daudzums ir galvenais iemesls, kas izraisa bezalkoholisko taukskābju aknu slimību.

Cilvēkiem ar šādu diagnozi aknās sāk krāties tauki. Zinātnieki noskaidrojuši, ka viņi dzer vairāk saldinātas limonādes nekā vidējais statistiskais cilvēks. Tomēr zinātniekiem neizdevās precīzi noteikt, kas ir galvenais slimības rašanās cēlonis – cukurs vai liekais svars.

Vairākums cilvēku ar bezalkoholisko taukskābju aknu slimību parasti nepievērš uzmanību simptomiem un var pat nenojaust, ka viņiem ir šī slimība. Taču daļai cilvēku uzkrātie tauki var izraisīt rētas aknās, bet galu galā slimība var attīstīties līdz aknu nepietiekamībai.

8. Aizkuņģa dziedzera vēzis

Vairāki pētnieki apgalvo, ka liela cukura patēriņš var paaugstināt risku saslimt ar aizkuņģa dziedzera vēzi.

Lai gan citi zinātnieki tam nepiekrīt un norāda, ka vēzis un cukurs ir saistīti netieši, liela cukura daudzuma patēriņš izraisa aptaukošanos un diabētu, kuri savukārt var veicināt aizkuņģa dziedzera vēža attīstību.

9. Aknu slimības

Ir pieņēmums, ka pārmērīgs cukura patēriņš var izraisīt aknu slimības. Lai gan patlaban tā ir tikai hipotēze, satraukumam ir pamats.

Vienā no pētījumiem, kurā piedalījās 9358 cilvēki, secināts, ka limonādes un citu saldo dzērienu lietošana var būt saistīta ar aknu slimībām.

Reklāma
Reklāma

Pētījumos ar žurkām šo dzīvnieku barībā tika iekļauts liels cukura daudzums. Konstatēja, ka žurku aknas palielinājās un sāka sliktāk funkcionēt.

10. Paaugstināts asinsspiediens

Cukurs var izraisīt arī paaugstinātu asinsspiedienu. Vienā no pētījumiem 4528 pieaugušu cilvēku, kam nekad nebija bijusi hipertonija, lietoja 74 gramus cukura katru dienu. Augsta asinsspiediena risks būtiski paaugstinājās.

Cita nelielā pētījumā tika veikts sekojošs eksperiments – 15 cilvēki izdzēra 60 gramus fruktozes. Pēc divām stundām viņiem bija vērojams straujš arteriālā spiediena lēciens. Šāda reakcija var rasties tāpēc, ka fruktozes sadalīšanās laikā rodas blakus produkts – urīnskābe, kas lielos daudzumos negatīvi ietekmē asinsspiedienu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.