Foto: Fotolia

Nepieciešami uztura bagātinātāji 0

Lai organismā uzturētu nepieciešamo B12 vitamīna līmeni, papildus var lietot ar to bagātinātus produktus. Vegāniem gan vienkāršāk un drošāk izmantot uztura bagātinātāju, kurā ir B12 vitamīns, lai pēc tam nebūtu jādomā, cik daudz produktu katru dienu jāapēd. “Piemēram, ja bioloģiskajā sojas pienā nav B12 vitamīna, ieteicams to lietot papildus. Neēdot dzīvnieku valsts produktus, vēlami gan ar šo vitamīnu bagātināti produkti, gan B12 saturoši uztura bagātinātāji, jo organisms uzsūc tikai nelielu daudzumu no uzņemtā.”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu 28
RAKSTA REDAKTORS
“Kad viņa piedzima, es uzreiz sapratu, ka kaut kas nav kārtībā” – 4 bērnu ģimeni no Jēkabpils neveiksmes vajā viena pēc otras 49
Veselam
Sliktākie ēdieni un dzērieni, kas nodara vislielāko kaitējumu zobiem – zobārsts norāda, ka pirmajā vietā nav saldumi
Lasīt citas ziņas

Eva Kataja vegānisma piekritējiem rekomendē ikdienā lietot uztura bagātinātājus, kas parasti pieejami tablešu veidā. B12 vitamīnu var uzņemt arī injekciju veidā pie ārsta, bet to biežāk veic vitamīna deficīta gadījumā.

Organisms paņem nepieciešamo

“B12 vitamīns cilvēka organismā uzsūcas ļoti nelielā daudzumā. Apēdot aknas, netiks uzņemta visa tajās esošā B12 vitamīna deva. Ķermenis paņems nepieciešamo neatkarīgi no tā, vai tas ir uztura produkts vai uztura bagātinātājs. Tomēr pārtikas produktos ir vēl daudz citu mikroelementu un savienojumu, kas organismam ir vajadzīgi, bet par ko ikdienā tik daudz nerunā,” atgādina speciāliste. “Uzskatu, ka labāk lietot konkrētu pārtikas produktu, nevis atsevišķu savienojumu bagātinātāja veidā. Tomēr, ja cilvēks ir vegāns, viņu nevar piespiest ēst gaļu. Tad vienīgais risinājums ir uztura bagātinātāju lietošana.”

Nemanāmie simptomi

CITI ŠOBRĪD LASA

“Cilvēki nemēdz aizdomāties par B12 vitamīna uzņemšanu, jo vitamīna rezervju organismā var pietikt pat vairākus gadus pēc tam, kad cilvēks uzsācis vegāna dzīvesveidu. Tomēr organisms pats nevar sintezēt B12 vitamīnu. Ja tā būtu, pacientiem netiktu atklāts šā vitamīna trūkums,” pārliecināta ir uztura speciāliste.

“B12 vitamīna deficīta situācijā novēro dažādus vispārīgus simptomus – mēdz būt nespēks, slikta pašsajūta, tirpšana, redzes pārmaiņas, depresija. Līdzīgus simptomus var novērot arī citu vitamīnu vai minerālvielu trūkuma gadījumā, tāpēc būtu jāizpēta ēdienkarte un jānodod asinsanalīzes, lai noskaidrotu problēmas iemeslu.”

Vegāniem jānosaka arī homocisteīna un metilmalonskābes (MMA) līmenis asinīs, jo tas precīzāk atklās, vai vitamīns ir pietiekamā daudzumā.

“Ja nav izteiktu sūdzību, atkārtotu pārbaudi var veikt pēc gada. Pēc tam ikgadējos rezultātus var salīdzināt, lai saprastu, vai vitamīnu līmenis nav krities,” rekomendē uztura speciāliste.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.