Foto AFP/LETA

Piemēram, Dienvidkoreja Olimpiskajās spēlēs savus sportistus iecerējusi sargāt ar speciālu “anti-Zikas uniformu”, kas aizsargās no odu kodumiem, aprīlī ziņoja starptautiskais ziņu kanāls CNN. Taču tobrīd mediķiem bija mazāk informācijas par inficēšanās ceļiem un sekām. 0

“Es, kā reproduktoloģe ar 24 gadu pieredzi, varu teikt, ka, ņemot vērā to, cik dažādi un strauji slimība izplatās un cik dramatiskas sekas rada, tikpat strauji aug arī draudi Latvijas sportistu, viņu līdzbraucēju un tūristu kopumā auglības veselībai. Turklāt jāņem vērā, ka sportistiem Olimpiskajās spēlēs būs vēl ierobežojumi medikamentu lietošanā, lai netiktu diskvalificēti dopinga dēļ. Šajā gadījumā “apdrošināšanas polise” ir iepriekš sasaldētas un kriobankā uzglabātas dzimumšūnas, kuras pēc tam cilvēkam ļaus ieņemt veselu bērnu,” skaidro auglības klīnikas “Mama Rīga” reproduktoloģe Viktorija Zaļetova.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šajos 5 datumos dzimušas īstas kompānijas dvēseles, viņi burtiski izstaro gaismu visur, kur iet
13 pazīmes, kas liecina – tavs partneris ir “toksisks” un zog tavu laimi 9
Ukrainas galvenais izlūks palika dzīvs – detaļas, kā Kijivai izdevās izjaukt “Putina vilku suņa” atentātu pret Budanovu
Lasīt citas ziņas

Britu medijs “The Guardian” ziņo, ka tieši šī iemesla dēļ Londonas 2012.gada olimpiskais čempions britu tāllēcējs Gregs Razerfords nesen pieņēmis lēmumu sasaldēt savu spermu, lai neriskētu ar savas ģimenes veselību pēc atgriešanās no Riodežaneiro.

Dzimumšūnu sasaldēšana sev izmantošanai vēlāk nav saistīta ar donoru kustību. Abiem dzimumiem pirms dzimumšūnu nodošanas un sasaldēšanas jāveic noteiktas analīzes. Vīriešiem dzimumšūnu (spermas) nodošana sasaldēšanai un uzglabāšanai personīgai lietošanai vēlāk ir salīdzinoši vienkārša procedūra. Sievietēm olšūnu iegūšanas procedūra ir komplicētāka, jo notiek nelielas operācijas ietvaros un prasa noteiktu medikamentu lietošanu un dzīvesveida ievērošanu pirms tam. “Sportistiem, īpaši sievietēm, nododot dzimumšūnas, vēlams konsultēties gan ar savu ārstu, gan ar pieredzējušu reproduktologu, lai izvēlētos optimālāko balansu starp sportista karjeru un cilvēka auglību,” uzsver ārste Viktorija Zaļetova.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.