Foto AFP/LETA

“Starptautiskās mediķu kopienas, tostarp reproduktologu uzmanības fokusā šobrīd ir ne tikai Zikas vīrusa ģeogrāfiskā izplatība un virusoloģiskā attīstība, bet visa šī kopuma ietekme uz cilvēku turpmāko auglību. PVO šobrīd jau ir dubultojusi drošības pasākumus, tas ir, ja iepriekš tika rekomendēts gan vīriešiem, gan sievietēm no bērna ieņemšanas atturēties vismaz četras nedēļas pēc atgriešanās no Zikas vīrusa skartajiem reģioniem, tad šobrīd PVO aicina atturēties jau vismaz astoņas nedēļas, un šobrīd pāragri teikt, kādi ierobežojumi tiks pieņemti turpmāk,” stāsta Eiropas cilvēka reproduktoloģijas un embrioloģijas asociācijas (ESHRE) biedre un auglības klīnikas “Mama Rīga” vadošā reproduktoloģe Viktorija Zaļetova. 0

Kā zināms, PVO un Panamerikas veselības organizācija ir paziņojušas, ka apdraudējumam saslimt ar Zikas vīrusu pakļauti sportisti un tūristi, kas dosies uz Vasaras jeb XXXI Olimpiskajām spēlēm augustā un Paraolimpiskajām spēlēm septembrī Riodežaneiro, Brazīlijā. PVO jau paudusi bažas, ka saslimstība ar Zikas vīrusu var sasniegt globālus mērogus. Vispārpieņemtu ārstniecības metožu nav.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
TV24
Diskriminācija Latvijā? Advokāts komentē plānotos ierobežojumus 3
Lasīt citas ziņas

Savukārt Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) ziņo, ka pašlaik slimība strauji izplatās arī daudzās Latvijas tūristu iecienītās valstīs Dienvidamerikā un Centrālamerikā, tostarp Brazīlijā, Bolīvijā, Peru, Meksikā u.c., kā arī Dienvidaustrumāzijas reģionā, tostarp tūristu iecienītajā Taizemē, un Āfrikā, tostarp Kaboverdē.

Kā zināms, arī Latvijas Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) jau brīdinājis, ka Zikas vīruss var tikt pārnests seksuālā ceļā, un šobrīd nav zināms, cik ilgi vīruss var atrasties vīrieša spermā pirms saslimšanas simptomu parādīšanās, kā arī cik ilgi pēc izveseļošanās.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.