Foto: Vadim Petrakov/Shutterstock

Fermentētu augu brīnums. Receptes un augu vērtīgās īpašības 0

Autore: Anna Lūse

Ārstniecības augu vākšana var kļūt par neatņemamu un tīkamu vasaras sastāvdaļu. Ir vērts izmēģināt arī dažādus veidus, kā likt lietā dabas doto vērtīgumu. Viens no interesantiem paņēmieniem ir augu fermentēšana, iegūstot citādas garšas tēju.

“Būtu laiks atteikties no sertifikāta.” Politiķis par to, ka Covid-19 sertifikātu un pašreizējo ierobežojumu sistēma sevi ir izsmēlusi 63
Keitas Midltones dēļ pirmo reizi Lielbritānijā varētu tikt lauzta 366 gadus sena tradīcija
Covid-19 sertifikāts zem ādas: Zviedrijā jau tūkstošiem cilvēku ievietojuši rokā mikroshēmu 223
Lasīt citas ziņas
Patlaban ir īstais brīdis, lai savāktu ugunspuķi, kas sākusi ziedēt.

Tas ir Latvijā bieži sastopams augs, kuplas violetas audzes var redzēt skrajos priežu mežos, izcirtumos vai grāvmalās. No ziediem iegūst drogu, kas noder, lai stiprinātu imūnsistēmu, kā arī veicinātu zarnu darbību. Taču tikpat vērtīgas ir ugunspuķes lapas, no kā iespējams pagatavot fermentētu tēju. Daudzi to dēvē par ivančaju, kas atvasināts no auga nosaukuma krievu valodā, jo senatnē šo tēju sāka gatavot kādā Krievijas klosterī.

Ugunspuķes lielais labums

CITI ŠOBRĪD LASA

Fitoterapeits Artūrs Tereško uzsver, ka fermentētā ugunspuķes lapu tēja ir ļoti uzmundrinoša un vienlaikus arī nomierina un nodrošina labu miegu. Šī droga satur daudz dzelzs un askorbīnskābes, palīdz pret saaukstēšanās izpausmēm, kā arī normalizē zarnu trakta darbību. Fermentēšanas laikā mainās bioloģiski aktīvo vielu sastāvs, palielinās brīvo aminoskābju daudzums, ko organisms var vieglāk uzņemt un izmantot.

Senatnē ugunspuķes lapu tēju fermentēja čuguna podā un žāvēja pirtī. Mūsdienās tas ne katram ir pieejams, tāpēc pagatavošana tiek pielāgota citādi. Tomēr nav iespējams iztikt bez vairākiem svarīgiem principiem – vispirms lapas jāsaspiež, lai atdalās sula, tad jāfermentē un beigās jāizžāvē.

“Augus fermentējot, tiek izcelts to vērtīgums, veselīgums,” teic augu pazinēja Evita Lūkina no Amatas novada, Zaubes pagasta zemnieku saimniecības Ozoliņi.

Pirmo šīs tējas porciju Evita gatavo agri pavasarī – savāc lapas vēl pirms pumpuru veidošanās. Nākamreiz lapas ievāc, kad ugunspuķe sāk ziedēt.

Sākumā lapas atstāj uz 2–3 stundām, lai apvīst. Pēc tam berž plaukstās un sastampā stikla burkā. Svarīgi ir kārtīgi samīcīt, lai izmainās struktūra. Burkai uzliek vāciņu un noliek telpā, kur ir silta vasaras temperatūra, – tad var notikt fermentēšanās process. Droga fermentējas 25–36 stundas.

Nākamais darbiņš – likt tēju cepeškrāsnī žāvēties jeb grauzdēties. Evita to dara 90 grādos ventilatora režīmā, atstājot durtiņas nedaudz pavērtas. “Ja ik pēc 15–20 minūtēm tēju ar roku apmaisa, tā izžūst nepilnas stundas laikā. To uzglabā stikla burkā. Ir dzirdēts, ka šai tējai nav derīguma termiņa, – jo senāka, jo vērtīgāka,” piebilst Evita.

Foto: Diana Taliun/Shutterstock

Katram sava nianse

Arī es pati jau vairākus gadus gatavoju ugunspuķes fermentēto tēju. Daru līdzīgi, tikai apvītinātās lapas izmaļu elektriskajā gaļasmašīnā, lai tām sāk atdalīties sula.

Pēc tam drogu fermentēju – lapiņu smalkumus lieku traukā ar vāku un novietoju siltumā uz kādu diennakti. Esmu to darījusi arī cepeškrāsnī – samalto ugunspuķi biezā kārtā uzberu uz plāts, pārloku pāri folijas loksni. Cepeškrāsni uzsildu, tad izslēdzu un lieku lapiņas fermentēties.

Produkts ir gatavs, ja, paceļot foliju, uzvēdī citāda smarža – tā vairs nav skābena, kā bija sākumā, bet aromātiska un tīkama. Arī krāsa kļūst tumsnēja – izskatās pēc granulētās melnās tējas.

Dzirdēts, ka lapas pirms fermentēšanas ieliek saldētavā, pēc tam samīca.

Metodi neesmu pārbaudījusi, tāpēc iznākumu nevaru garantēt. Fermentētā ugunspuķes tēja ir atsvaidzinoša, tonizējoša, ar labu aromātu un garšu. Pagatavošana vienkārša – tējkaroti drogas aplej ar glāzi karsta ūdens un ļauj ievilkties 10 minūtes.

Arī ābeļu lapas

“Var fermentēt pilnīgi visas drogas, kam ir ugunspuķei līdzīga biezuma un struktūras lapas, piemēram, lazdas lapas, no kā mums sanāca ļoti garda tēja,” stāsta Evita. Var fermentēt arī ķiršu vai meža aveņu jaunās lapiņas vai pagatavot ābeļlapu fermentēto tēju. To prasmīgi dara Evitas vīramāte Brigita Lūkina, kura radījusi pašmāju zīmolu Lauku tēja.

Pirms 15 gadiem sākot saimniekot laukos, Brigita izdomāja cept arī rupjmaizi. Senā grāmatā līdzās maizes receptei uzgājusi fermentētu ābeļlapu tējas recepti. Māla traukā jāliek ābeļu lapas, jāievieto maizes krāsnī pēc tam, kad tajā izcepta maizīte. Brigita tā arī izdarījusi. No rīta viņa atvērusi lielo māla podu un izbrīnīta sajutusi neparasti jauku smaržu. Lapas bija kļuvušas brūnas un izplatīja tīkamu aromātu. Tēja izrādījusies ļoti garšīga.

SAISTĪTIE RAKSTI
Evita atklāj, ka ābeļlapas vāc no augusta otrās puses, kad naktis jau vēsākas.

Lapas apvītina (var pat diennakti), tad kārtīgi saņurca, saburza. Sabāž lina vai cita blīva auduma maisiņā, liek māla podā, ko ievieto cepeškrāsnī, kas noregulēta uz 50–60 grādiem. Var atstāt izkurinātā pirtiņā uz nakti. Cepeškrāsnī māla trauku atstāj uz 6–8 stundām (tikai jāpieskata, lai nekas neaizdegas). Pēc tam ābeļlapām jāsmaržo pēc rudzu maizes mīklas. Tad visu strauji izžāvē. Taču temperatūrai nevajadzētu būt augstākai par 40 grādiem, lai tēja neieskābst, bet ir čaukstīga un aromātiska.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Dakteri uz palodzes. Kādus telpaugus var izmantot ārstēšanā? 1
Andris Bačkurs: Asistenti ir atslēga uz „mūžīgo bērnu” un viņu vecāku integrēšanu sabiedrībā un psihoemocionālās veselības saglabāšanu
Kāpēc Latvijā ražoto medikamentu klāstā joprojām dominē padomju laikā radītās zāles? Sarunā atklāj LZA prezidents Ivars Kalviņš 1
Pēteris Apinis: Cilvēka mikrobioms un rezistence pret mikrobiem, vīrusiem un vakcīnām 56
“Būtu laiks atteikties no sertifikāta.” Politiķis par to, ka Covid-19 sertifikātu un pašreizējo ierobežojumu sistēma sevi ir izsmēlusi 63
Keitas Midltones dēļ pirmo reizi Lielbritānijā varētu tikt lauzta 366 gadus sena tradīcija
Covid-19 sertifikāts zem ādas: Zviedrijā jau tūkstošiem cilvēku ievietojuši rokā mikroshēmu 223
Rita Našeniece: Svilpšana okupācijas mocekļu piemiņas pasākumos notika ne tikai pie Astras pieminekļa Latvijā 32
“Jo ilgāk stiepsim izslimošanu ar omikronu, jo atkal varam radīt jaunu paveidu.” Treija par to, ka jau tagad visi jūk prātā
Lasīt citas ziņas

Sadarbības projekts
Ražo enerģiju un sargā šūnas – koenzīms Q10 2
Attālināto konsultāciju skaits „Mēness aptiekā” trīskāršojies un turpina pieaugt 3
„Mēness aptieka”: individuāli veicamos Covid-19 antigēnu testus iedzīvotāji vairāk izmanto, lai testētos pirms ģimenes vai citiem pasākumiem
Vai bieža mazgāšanās ādai patiešām ir vēlama? 15
Kā pieciem soļiem tikt galā ar aukstumpumpu 4
Traumas šoziem vairāk vecumā virs 50 gadiem 3
„Centrālā laboratorija” paplašina laboratorisko pakalpojumu pieejamību, atverot vienu no lielākajām filiālēm ārpus Rīgas 4
„Mēness aptieka”: Jaunajā gadā veselība būs pirmajā vietā! 2
„Mēness aptieka”: 2% iedzīvotāju ziemā telpas nevēdina vispār – lielākā daļa svaigam gaisam telpās ļauj iekļūt tikai divreiz dienā 4
Jodam un briljantzaļajam – nē! 19
Senioriem un farmaceitiem Ziemassvētku priekšvakarā abpusējs dāvināšanas prieks 4
Mēness aptieka: 7 ieteikumi pareizai ādas kopšanai ziemā 2
„Mēness aptieka” paralimpiešiem Jaunajā gadā vēl labu veselību un izcilu startu ziemas paralimpiskajās spēlēs Pekinā 2
6 ieteikumi, lai droši un mierīgi sagaidām svētkus gadu mijā
“Veselības centru apvienība” vakcinēs pret Covid-19 arī 5-11 gadu vecuma bērnus 18
Būt svaigā gaisā veselības profilaksei ir populāri 4
Vitamīni un minerālvielas cilvēkiem gados 1
„Repharm” ieguldījums veselības aprūpes attīstībā atzīmēts ar Ministru kabineta balvu Stellai Lapiņai 6
VCA mobilais vakcinācijas punkts pirmajā mēnesī Rīgā un reģionos pret Covid-19 vakcinējis vairāk nekā 1300 iedzīvotājus 1
Veselības centru apvienība: Covid-19 pacienti novērtē ārsta izbraukumu uz mājām 3
Imunitāte iet roku rokā ar psihoemocionālo stāvokli 9
Kāpēc sargāt galvu un kaklu no aukstuma 9
VCA investē Latvijas jaunās ārstu paaudzes izglītībā 1
Rūpēs par vīriešu veselību 7
Ko darīt, ja oža pēc Covid-19 pārslimošanas ir patoloģiski mainīta 17
Trīs risinājumi, kā pirms ziemas stiprināt spēju pretoties vīrusiem
Aptieka ir drošības spilvens diabēta pacientam Covid-19 laikā 2
Elpceļu vīrusu sezonas laikā Covid-19 raksturīgo simptomu noteikšana vēl svarīgāka 8
Kā zināt pareizās devas vitamīniem? 7
Mājsēdē būtiski cieš pusaudžu miegs un emocionālā veselība 9
Āda zvīņaina un niez: tā iemesls var būt ne tikai dermatoloģiskas, bet arī citas saslimšanas 2
“Pidžamu novilku ar visu ādu!” Edijs stāsta, ko nozīmē sadzīvot ar atopisko dermatītu 5
Kur uzglabāt, cik ilgi “drošas”: kā pareizi rīkoties ar medicīniskajām sejas maskām un respiratoriem? 43
Sauss gaiss rosina slimības. Kā parūpēties par elpceļiem apkures sezonā? 2
Armands Broks: Bizness nevar atļauties ignorēt darbinieku emocionālo veselību 5
Robežu vairs nav! Septiņu stunda ilga operācija, kas uz mūžiem varētu izmainīt mūsu medicīnu 24
Ja antigēna tests pozitīvs, varēs 60 dienas neveikt skrīninga testēšanu un neievērot mājas karantīnu 2
Kādu atbalstu iedzīvotājiem paredz šodien valdībā apstiprinātais likums energoresursu cenu krīzes samazināšanai?
Jauno Covid-19 gadījumu skaits Latvijā pirmo reizi pārsniedz 6000
Arī apelācijas instances tiesa attaisno Jurašu apsūdzībās par iespējamu valsts noslēpuma izpaušanu 1
“Būtu laiks atteikties no sertifikāta.” Politiķis par to, ka Covid-19 sertifikātu un pašreizējo ierobežojumu sistēma sevi ir izsmēlusi 63
“Šobrīd ir 90% iespējamība, ka kaut kāda militāra akcija tomēr notiks.” Eksperts par situāciju uz Ukrainas robežas
VIDEO. “Iepazīšanās ar tālejošām sekām”: Intars Busulis atklāj, ka par to, ka ieskatījies mīļotajā sievā, reiz ticis pie nopietnas traumas
Kremlis: ASV “saasina spriedzi”, izsludinot trauksmes gatavību karavīriem 15
Covid-19 sertifikāts zem ādas: Zviedrijā jau tūkstošiem cilvēku ievietojuši rokā mikroshēmu 223
Ir svarīgi skolā nevis mācīties mācību priekšmetus, bet gan saprast kopsakarības. Starppriekšmetu saiknes izaicinājumi 43
Eiropā redzama gaisma tuneļa galā? PVO pieļauj, kad varētu sagaidīt pandēmijas beigas 127
Vai šonedēļ laika apstākļi būs rāmāki? Bricis par gaidāmajām temperatūras “šūpolēm” 2
FOTO. Izlēca pa logu no Covid-19 izolatora, nozaga mašīnu, uzrīkoja “Kobra” cienīgu pakaļdzīšanos un pēc avārijas attapās pļavā 33
Salāti ar vistas fileju, sieru un ananāsiem: ciemiņi novērtēs!
Keitas Midltones dēļ pirmo reizi Lielbritānijā varētu tikt lauzta 366 gadus sena tradīcija
VIDEO. Stiliste Žanna Dubska par tuva cilvēka nāvi un vientulību: “Es atnesu uz slimnīcu uzvārīto zupu, bet viņas vairs nebija…”
“Citrusaugu kopšana nav sarežģīta, bet cilvēki mēdz pieļaut kļūdas, kas bieži noved pie auga bojāejas”: kā mājās izaudzēt apelsīnus un citronus?
Naktī vietām Latvijā veidosies migla un sarma
16:28
Pēc mēneša Latvija saņems pirmās ražotāja “Novavax” vakcīnas pret Covid-19 2
16:10
Jauno Covid-19 gadījumu skaits Latvijā pirmo reizi pārsniedz 6000
16:07