
Dārzeņi sākuši dīgt pieliekamajā vai pagrabā. Ko tādu lietošana uzturā var nodarīt mūsu veselībai? 0
Dārzeņi, piemēram, sīpoli, kartupeļi, ķiploki un tomāti, var glabāties ilgi, ja tos pareizi uzglabā. Taču bieži vien rodas jautājums, vai diedzētus dārzeņus vēl drīkst ēst, vai tie jāmet ārā? Mēs skaidrojam, kad nav jāuztraucas un kad jābūt īpaši piesardzīgiem.
Sīpoli un ķiploki – droši lietojami
Laba ziņa: diedzēti sīpoli joprojām ir lietojami. Dīgšanas laikā nekādas toksiskas vielas nerodas, un zaļie dzinumi pat var bagātināt ēdienus ar svaigu garšu. Vienīgais mīnuss – sīpoli var kļūt mīksti un zaudēt stingro struktūru, kas dažkārt apgrūtina izmantošanu ēdiena gatavošanā.
Arī ķiplokus droši var lietot, pat ja tie sākuši dīgt. Zaļie dzinumi ir īpaši spēcīgas garšas un var piešķirt ēdieniem intensīvāku garšu. Tomēr jāuzmanās: ja ķiploks pats ir kļuvis iezaļgans vai violets vai tam ir zaļš kodols, tad gan to labāk izmest.
Uzmanību: kartupeļi un tomāti
Kartupeļi ir izslavēti ar savu ilgo glabāšanas laiku, īpaši vēsās un tumšās vietās. Taču, ja kartupeļi sāk dīgt, tie var uzkrāt solanīnu – toksisku vielu, kas lielos daudzumos var būt bīstama veselībai. Ja kartupeļiem ir tikai daži nelieli dzinumi, tos var droši nomizot un pagatavot, bet, ja dzinumi ir lieli un daudz, labāk šos kartupeļus nelietot uzturā.
Arī tomāti pieder pie nakteņu dzimtas, un, lai gan tajos solanīns parasti ir nelielā daudzumā, tas var izraisīt gremošanas traucējumus, īpaši cilvēkiem ar jutīgu kuņģi. Dīgšana tomātos visbiežāk kļūst redzama tikai tad, kad tie tiek pārgriezti – šādos gadījumos tomāti gan principā nav bīstami, taču tie var kļūt rūgtāki pēc garšas.
Vienmēr ievērojiet principu: ja rodas šaubas par dārzeņu kvalitāti vai drošību – labāk tos neizmantot uzturā.