Asinsspiediena mērījumus der pierakstīt, lai izmaiņas pārrunātu ar ģimenes ārstu.
Asinsspiediena mērījumus der pierakstīt, lai izmaiņas pārrunātu ar ģimenes ārstu.
Foto: Koldunov/SHUTTERSTOCK

Kāpēc uzturs ir svarīgs hipertensijas gadījumā? 0

Augsts asinsspiediens (hipertensija) rodas, kad asinsvadu sieniņām tiek izdarīts pārmērīgs spiediens, kas ilgtermiņā bojā sirdi, nieres un asinsvadus. Nātrijs, piesātinātie tauki un cukurs ir galvenie uztura faktori, kas veicina hipertensiju.

Nātrijs: Palielina ūdens aizturi organismā, kas palielina asins tilpumu un spiedienu asinsvados. Amerikas Sirds asociācija (AHA) iesaka nepārsniegt 2300 mg nātrija dienā, ideāli – 1500 mg hipertensijas gadījumā.

Piesātinātie tauki: Paaugstina “sliktā” holesterīna (ZBL) līmeni, veicinot asinsvadu sašaurināšanos un aterosklerozi.

Cukurs: Izraisa iekaisumu, samazina slāpekļa oksīda līmeni asinsvados, kas apgrūtina to relaksāciju, un veicina svara pieaugumu, kas ir hipertensijas riska faktors.

Izvairīšanās no kaitīgiem produktiem un to aizstāšana ar veselīgākām alternatīvām var ievērojami uzlabot asinsspiediena kontroli un samazināt medikamentu nepieciešamību.

Reklāma
Reklāma
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.