
1. Kartupeļu čipsi: sāls un tauku bumba 0
Kāpēc kaitīgi? Kartupeļu čipsi ir bagāti ar nātriju (vidēji 150–200 mg uz 28 g porciju) un piesātinātajiem taukiem, jo bieži tiek cepti augstas temperatūras eļļās. Nātrijs veicina ūdens aizturi, palielinot asinsspiedienu, bet piesātinātie tauki paaugstina holesterīna līmeni, apgrūtinot asins plūsmu. Regulāra čipsu ēšana var izraisīt svara pieaugumu, kas ir papildu slogs sirdij.
Čipsi satur arī transtaukus un mākslīgās garšas pastiprinātājus, kas var veicināt iekaisumu organismā. Pētījumi liecina, ka augsts nātrija patēriņš palielina hipertensijas risku par 20–30% pat cilvēkiem bez diagnosticēta stāvokļa.
Alternatīvas:
Cepti dārzeņu čipsi (piemēram, no kāļiem vai saldajiem kartupeļiem) ar minimālu sāli.
Nesālīti popkorna graudi, pagatavoti mājās ar olīveļļu.
Svaigi dārzeņi (burkāni, gurķi) ar humusu kā uzkoda.
Padoms: Pārbaudiet etiķetes un izvēlieties produktus ar mazāk nekā 140 mg nātrija uz porciju. Gatavojiet uzkodas mājās, lai kontrolētu sāli un taukus.