Kā to dara mūki 0

Neatkarīgi no tā, vai mandalu izvēlamies veidot no smiltīm, dabas materiāliem, izmantojot krāsas vai zīmuļus, katrai no tām piemīt spēja dziedināt mūsu dvēseli, iepazīt savas emocijas, pieņemt un iemācīties tās kontrolēt. Šajā rakstā jūs varēsiet uzzināt par Tibetas budistu smilšu mandalu izveides rituālu, un to, kā šādas mandalas izveidot mājas apstākļos, kā arī mandalupasaule.lv idejas autore Sarmīte Makarova sniegs ieteikumus – ar ko sākt – ja vēlamies ienest mandalas savā ikdienā, gūstot no to veidošanas labsajūtu un sirdsmieru.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
12 biežāk sastopamie ģimenes locekļu tipi. Noskaidro, pie kura piederi tu!
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 9
VIDEO. Latviešu puisis Zigmunds kopā ar māti nolēmuši pārcelties uz Baltkrieviju un iegādāties tur īpašumu: “Meklēs labāku dzīvi” 314
Lasīt citas ziņas

Pirms uzsākt mandalu veidošanu, budistu mūkiem nepieciešams apmeklēt speciālas studijas un apmācības, kas ilgst vairākus gadus. Mandalas izveide uzskatāma par svētu rituālu, kurā nav pieļaujama paviršība, tādēļ mūkiem pirms savas pirmās mandalas izveides, jāvelta laiks gan mākslas, gan filozofijas izzināšanai. Tāpat tiem jārod izpratne par to, ko mandala nozīmē kā budismā, tā arī viņu personiskajā pieredzē un uzskatos.

Smilšu mandalas ir sena un visai sarežģīta tibetiešu mākslas forma, kuras izveidei Tibetas mūki velta vairākas dienas, dažkārt pat nedēļas. Pie mandalas izveides strādā četri mūki un to asistenti, kuri palīdz aizpildīt tukšos mandalas laukumus, kamēr mūki strādā pie smalkākām detaļām. Katram mūkam tiek piešķirts viens no četriem mandalas kvadrātiem. Mūki vienmēr nogaidīs brīdi līdz katrs no viņiem būs pabeidzis noteikto mandalas laukumu, lai virzītos uz nākamo, tādējādi nodrošinot absolūtu harmoniju un līdzsvaru.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šis īpašais un dziedinošais process sākas ar atklāšanas ceremoniju, kuras laikā mūki iesvēta vietu, kur tiks veidota mandala, kā arī caur mantrām, bungu un flautu pavadībā, tiek pielūgtas dievības.

Mandalas skice parasti tiek zīmēta ar baltu krītu, sākot ar punktu tās vidū, jo visas mandalas sākas centrā, virzoties uz ārējām malām. Vēlāk mūki no centra punkta novelk četras līnijas. No šī brīža katrs mūks ar tā asistentu strādā pie sava kvadrāta. Kad mandalas skice pabeigta, tā tiek aizpildīta ar speciāliem, smalkiem, krāsotiem smilšu graudiņiem, kas veidoti no balta sasmalcināta akmens. Smiltis tiek uzklātasar piltuvīti un citiem smalkiem instrumentiem, kārtojot tās tā, it kā tās būtu krāsas.

Radošā procesā mūki mēdz dziedāt un skaitīt lūgšanas, aicinot dievību, iemājoties mandalā. Budisti tic, ka mandala sniedz pozitīvo dziedināšanas enerģiju gan tiem, kas vēro tās tapšanu, gan arī apkārtējai videi, kur tā top.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.