Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto.
Foto: SHUTTERSTOCK

Garšo skābi gurķīši, etiķaini ēdieni, kafija…? Uztura speciāliste skaidro, kas var veicināt gremošanas traucējumus 6

Autors: Elīna Kondrāte, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Vai ir kādi produkti, no kuriem ikdienā jāizvairās, lai neiedzīvotos gremošanas problēmās? MADARA VENTSPILĪ

“Neviens produkts pats par sevi nav kaitīgs, taču svarīgi, kā un cik lielos daudzumos tos lietojam. Būtiski pievērst uzmanību arī katra cilvēka gremošanas trakta īpatnībām,” teica veselības centra “Vivendi” uztura speciāliste Aija Libere.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Ja ir sūdzības par gremošanas trakta darbību, bieži vien to pamatā ir kādi traucējumi, piemēram, slimība vai gremošanas trakta īpatnība, kas arī ir cēlonis, kāpēc organisms nevar pārstrādāt vai sašķelt attiecīgo produktu,” skaidro uztura speciāliste. Traucējumi var būt dažādi: alerģijas, uztura nepanesība, gastrīts, kuņģa čūla, atviļņa slimība, zarnu trakta operācijas, kairināto zarnu slimība, infekcijas. Atkarībā no cēloņa sūdzības var ļoti atšķirties. Tās var izpausties gan kā sāpes vēderā, smaguma sajūta, dedzināšana, slikta dūša vai vemšana, vēdera pūšanās, pastiprināta gāzu veidošanās, mainīga vēdera izeja – caureja vai aizcietējumi.

Lai arī pamatā cēlonis meklējams tieši gremošanas trakta īpatnībās vai slimībās, ir atsevišķi produkti, kas var saasināt šīs sūdzības, tāpēc to lietošanai uzturā jāpievērš īpaša uzmanība.

Skābi un skābi vairojoši produkti

Foto: SHUTTERSTOCK

Produkti, kas izteikti var saasināt sūdzības, kā dedzināšanas sajūtu kuņģī, īpaši, ja ir atviļņa slimība, ir skābi, piemēram, izteikti skābi augļi, marinēti produkti, etiķaini ēdieni, arī kafija. “Ja ir regulāras sūdzības par gremošanas traktu, vajadzētu pavērot, kā jūtamies pēc šo produktu lietošanas. Ir cilvēki, kuri nespēj iesākt dienu bez rīta kafijas. Taču, ja cilvēkam ir atvilnis, iedzerot tukšā dūšā kafiju ar pienu, var būt ne vien dedzināšana, bet arī slikta dūša. Tāpēc, ja negribam atteikties no šādiem produktiem, svarīgi tos nelietot tukšā dūšā, bet kopā ar kādu citu ēdienu, izvairīties no lielām kairinošā ēdiena devām,” iesaka Aija Libere.

Ja ir gremošanas traucējumi, piesardzīgiem jābūt arī ar kuņģa skābi vairojošiem produktiem. “Kuņģī ir pietiekami skāba vide. Ja to provocē vēl papildus, sekas var būt dedzināšana. Ja ir atviļņa slimība vai nosliece uz to, kuņģa čūla vai gastrīts, uzmanīgāk jālieto piena produkti, saldumi, tējas, arī šokolāde. Bet tas ir individuāli – kādam jau pāris šokolādes gabaliņu izraisīs sliktu dūšu, bet cits var apēst visu tāfelīti un nejust diskomfortu,” atzīst uztura speciāliste. Taču pie jebkurām sūdzībām būtu jāizvairās lietot šos produktus tukšā dūšā.

Reklāma
Reklāma

Par daudz olbaltumvielu

Olbaltumvielas mūsu organismam ļoti nepieciešamas, taču tās var sagādāt gremošanas problēmas, ja vienā ēdienreizē vai dienā kopumā tās uzņemam par daudz. “Pašlaik modē ir proteīna kokteiļi. Ja ikdienā vienā ēdienreizē esam raduši uzņemt ne vairāk par 20 gramiem olbaltumvielu, bet pēkšņi izdzeram šādu ar olbaltumvielām bagātu proteīna kokteili, organisms var nespēt to pārstrādāt. Veidojas gāzes ar ļoti nepatīkamu smaku, var būt izteikta smaguma sajūta kuņģī,” stāsta Aija Libere.

Produkti, kas bagātīgi satur olbaltumvielas un ar ko cilvēki mēdz pārspīlēt, ir gaļa, olas, piena produkti, pupas, rieksti, tofu, arī sojas produkti, kas mūsu ēdienkartē vēl uzskatāmi par jaunumu.

Gāžu rašanos vēderā veicina kāposti, pākšaugi (pupas, zirņi, lēcas), ķiploki un sīpoli, redīsi, brokoļi, āboli.

Ja pārspīlēts ar šķiedrvielām

Foto: SHUTTERSTOCK

“Šķiedrvielas ir ļoti vērtīgas un nepieciešamas. Tomēr savā praksē bieži sastopu cilvēkus, kuri mēdz pāršaut pār strīpu. Ieteicams dienā uzņemt aptuveni 35 gramus šķiedrvielu, bet ir cilvēki, kuri uzņem pat 60 gramu dienā, un tas ir ļoti daudz,” stāsta uztura speciāliste. “Šķiedrvielas mēs neizmantojam enerģijai, tās palīdz pret zarnu kūtrumu. Ja šķiedrvielu ir pārāk daudz, var būt vēdera pūšanās, meteorisms.”

Ar šķiedrvielām bagāti ir dārzeņi, augļi, rieksti, pilngraudu produkti, pākšaugi. Uzmanīgiem jābūt arī ar kliju lietošanu.

Uzņemot par daudz šķiedrvielu, var tikt kavēta vitamīnu uzsūkšanās organismā. Turklāt, ja netiek lietots šķidrums pietiekamā daudzumā, var būt dehidratācija vai izveidoties nosprostojums zarnu traktā.

Neregulāras ēdienreizes

“Ikvienam, arī veselam cilvēkam jebkurš produkts var izraisīt gremošanas traucējumus, ja tiek lietots pārmērīgā daudzumā. Iemesls, kāpēc veselam cilvēkam var rasties problēmas, bieži ir neregulāras ēdienreizes – ir pārāk lieli starplaiki. Tad nu vienā no retajām ēdienreizēm kārtīgi pieēdamies, un organismam tā ir milzīga slodze, tas nespēj pārstrādāt tik lielu ēdiena daudzumu,” skaidro Aija Libere. Mainot ēšanas režīmu – ieturot 5–6 maltītes dienā ar mazākām porcijām, sūdzību parasti vairs nav.

Vai kokakola palīdz pret gremošanas traucējumiem

“Kokakola pati par sevi nav brīnumlīdzeklis, taču tai ir trīs elementi, kas var veicināt gremošanas procesus, proti, tā satur ogļskābās gāzes burbulīšus, kas var to pastimulēt. Otrs elements – visai augsts ortofosforskābes līmenis, kas vairo skābes līmeni kuņģī, un arī skāba vide veicina pārtikas šķelšanu kuņģī. Trešais – glikoze jeb cukurs, kas dod enerģiju. Ja ir smaguma sajūta, sapūties vēders, cilvēks var justies noguris. Saņemot cukura devu, viņš jutīsies enerģiskāks,” skaidro uztura speciāliste Aija Libere. Laba alternatīva var būt gāzēts ūdens ar citrona šķēlīti. Turklāt jāatceras, ka kolu pie gremošanas traucējumiem var lietot tikai tad, ja sūdzības ir vien retu reizi. Ja sūdzības par gremošanu ir regulāras, noteikti jādodas pie speciālista un jānoskaidro iemesls.

Uztura speciālistes padoms

Jebkurš jauns ēdiens ikdienas ēdienkartē jāievieš pakāpeniski. Tas ļaus organismam pierast pie jaunā produkta, pakāpeniski veidot gremošanas enzīmus, kas to sašķels. Pat ja ēdienkartē ieviestie produkti ir veselīgāki par iepriekš lietotajiem, straujas izmaiņas organismam var izraisīt gremošanas problēmas.

Līdzīgi var rīkoties ar produktiem, ko gremošanas sistēmai grūti sašķelt. Piemēram, ja pēc pākšaugu lietošanas vēders pūšas un ir smaguma sajūta, var mēģināt tos mazos daudzumos ēdienkartē ieviest regulāri. Iespējams, ar laiku gremošanas sistēma iemācīsies izveidot šo produktu šķelšanai nepieciešamos gremošanas enzīmus.

Svarīgi!

Foto: SHUTTERSTOCK

Gremošanas traucējumus var izraisīt izteikti asi ēdieni, īpaši, ja gremošanas trakts pie tiem nav pieradis, jo tie kairina gļotādas. Tāpēc jābūt piesardzīgiem ar asu ēdienu lietošanu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.