Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto.
Foto: Shutterstock

Divus gadus veciem bērniem dārziņā nebūtu jāiet 0


Daktere Meikšāne pauž viedokli, ka divus gadus vecam bērnam pirmsskolas izglītības iestādi vispār labāk neapmeklēt. “Tas ir mans personīgais viedoklis, bet domāju, ka arī vairums citu pediatru teiktu to pašu. Bērns divu gada vecumā vēl knapi runā un viņam nav laika izjūtas. Ja mamma aiziet, tad viņa izjūtās mamma aiziet uz mūžu. Tikai tad, kad bērns sāk lietot vārdus “vakar”, “rīt”, “parīt”, viņu teorētiski var laist uz visu dienu kolektīvā. Arī divgadniekiem, protams, ir svarīgi socializēties, bet viņiem ir jābūt sajūtai, ka mammīte sēž turpat koridorā, ka viņš jebkurā brīdī, kad viņam vajadzēs, varēs pieiet pie mammītes. Viņam šāda vajadzība rodas tiešām ik pa brīdim, un, ja viņš konstatē, ka mammītes tur nav, tad viņam rodas sajūta, ka viņa ir aizgājusi uz mūžu. Un tad, protams, sākas bēdas un slimošana. Ikreiz, kad es noformēju kādam divgadniekam dokumentus uz bērnudārzu, es skaidri zinu, ka man būs visu ziemu ar viņu jāstrādā – viņš nāks un nāks,” saka daktere.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Neticami, bet tava auto marka atklāj par tevi vairāk, nekā spēj iedomāties
TV24
Ķīna paziņo, ka kopā ar Krieviju ir gatava aizstāvēt “taisnīgumu” pasaulē. Vai Ķīna nostāsies uz frontes līnijas?
14 iecienīti produkti, kuru sastāvā ir vielas, kas var veicināt vēža veidošanos 3
Lasīt citas ziņas

Ja bērniņš emocionāli nav gatavs bērnudārza apmeklēšanai, diemžēl bieži notiek tā, ka mazais trīs dienas iet dārziņā, bet pēc tam divas nedēļas slimo un tā visu laiku, skaidro ārste. “Tad vērts apsvērt, vai vispār bērns ir jālaiž dārziņā,” saka ārste. “Labāk ņemt auklīti.” Meikšāne piebilst, ka ne visi bērniņi, kas bērnudārzā palaisti emocionāli negatavi, reaģē ar biežu slimošanu – citam būs miega traucējumi vai nevēlamas uzvedības izmaiņas.

Pēc ārstes domām, bērniem dārziņš būtu jāapmeklē no aptuveni trīs gadu vecuma. “Tad, kad viņam ir valoda, kad bērns jau ir tik emocionāli nobriedis un patstāvīgs, ka viņam ir interesanti tur. Tad jau ir attiecības ar bērniem, sarunas. Bērns jau pats laužas uz dārziņu, saka mammai, lai viņam vēlāk atnāk pakaļ.”

CITI ŠOBRĪD LASA
Tātad drīzāk ir brīnums, ja divgadnieks neslimo, nekā ja slimo bieži. “No grupiņas varbūt daži bērni varonīgi iet un puņķojas, taču tā īsti – ar temperatūru – nesaslimst. Ir bērni, kas nēsā visādus vīrusus un mikrobus, puņķojas un klepo, bet temperatūras nav, tāpēc vecāki viņus turpina laist uz dārziņu, un viņi, protams, aplaiž visus pārējos, kas varbūt nav tik stipri. Visi bērni nav vienādi, un visiem bērnudārzs nav domāts.”
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.