Foto – Shutterstock

Ēteriskās eļļas un aplikatori 0


“Lokālai lietošanai aptiekā var iegādāties gan dabiskos, gan vājas intensitātes ķīmiskos pretsēnīšu līdzekļus. Jāņem vērā, ka pašiem iedarbīgākajiem medikamentiem, tajā skaitā nagu lakām, nepieciešama ārsta recepte,” atgādina “Mēness aptiekas” farmaceits Grigorijs Golubs. Kad infekcija tikko parādījusies, var izvēlēties dabiskās vielas, kas ne tikai iznīcina sēnītes, bet rada to attīstībai nelabvēlīgu skābu vidi. Tā iedarbojas, piemēram, tējas koka eļļa, ko var uzklāt uz nagiem vairākas reizes dienā, arī uz nakti. Farmaceits norāda, ka pretsēnīšu iedarbība piemīt arī citām ēteriskajām eļļām, piemēram, citronzāles un eikalipta. Pret infekciju var cīnīties arī ar etiķskābi, piemēram, mājas apstākļos gatavojot kāju vanniņas ar ābolu etiķi vai citronskābes šķipsniņu, vai lietot līdzekļus, kuros ir šī aktīvā viela. Skāba vide samazina sēnīšu daudzumu uz ādas un palīdz labāk iedarboties pretsēnīšu medikamentiem. Pēc kāju vannošanas der arī noberzt ādas sabiezējumus uz pēdām, kā arī kāju pēdu un starppirkstu ādu ieziest ar pretsēnīšu krēmu.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Aptiekās var iegādāties arī aplikatorus jeb zīmuļus, kas paredzēti nagu sēnīšu ārstēšanai. “Dažus no tiem var klāt arī uz sabiezējuša naga, bet citiem aktīvās vielas nav tik spēcīgas, lai izlauztos cauri biezajai raga masai un spētu iedarboties uz naga gultni. Tādēļ pirms aplikatora lietošanas nags jānovīlē pēc iespējas plānāks, un šī procedūra jāatkārto regulāri vismaz reizi nedēļā,” stāsta G. Golubs. Viņš atklāj, ka daudziem bezrecepšu pilieniem un ziedēm, kas tradicionāli lietoti nagu sēnītes ārstēšanai, ražotāji šobrīd lietošanas instrukcijās šo informāciju vairs nenorāda, tādēļ farmaceiti tos šim nolūkam vairs nevar ieteikt.

Citi nagu bojājumu cēloņi

* Nagu sabiezēšanas iemels ne vienmēr ir sēnīšu infekcija. Tā var būt, piemēram, iedzimta patoloģija, kuras dēļ traucēta normāla keratīna sintēze. Parasti bojājums skar visas naga plātnītes un ir kombinācijā ar ādas sabiezējumiem pēdās.

CITI ŠOBRĪD LASA

* Onihogrifozes, kad nagi kļūst biezi, cieti, izliekti gluži kā putnam, iemesls ir naga matrices ilgstoša spēcīga traumēšana un mehānisks kairinājums, piemēram, šauri apavi.

* Apsārtums, pietūkums un sāpes audos ap nagiem vai zaļgana naga nokrāsa var liecināt par bakteriālu infekciju, kas visbiežāk rodas pēc naga vai apkārtējas ādas ievainojuma.

* Bāla naga gultne var liecināt par anēmiju, sarkana – par sirds un asinsvadu slimībām, bet dzeltenīgi nagi – par cukura diabētu vai plaušu kaitēm.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.