Arhīva foto.
Arhīva foto.
Arhīva foto.

Metodika №2. Teksts tiek iegaumēts un atstāstīts ar piesaisti tā jēgai. 0


Ilglaicīgās atmiņas tests. 30 minūtes pēc nolasīšanas atkārto vārdu pierakstīšanu. Ja ir divas trešdaļas vārdu – apmierinošs vērtējums. Pēc tam nolasa pēc jēgas saistītus vārdus (pasniedzējs pats izdomā, piemēram, par vārdu „Titāniks” saka „lielākais pasažieru tvaikonis”). Salīdzina šo rezultātu uzreiz pēc nolasīšanas un pēc pusstundas iegaumējot divdesmit testa vārdus ar nesaistītu nozīmi.

Reklāma
Reklāma
TESTS. Izpildi testu un pārliecinies, vai zini latviešu valodas gramatiku tikpat labi, cik devītklasnieks
TV24
“Kandidāts, kurš grib braukt uz Briseli, kaut ko “klārē” krieviski!” Timrots, Kampars un Upleja-Jegermane komentē debates krievu valodā
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs 10
Lasīt citas ziņas

Testa rezultātus pieraksta tabulas veidā un izdara secinājumus par individuālām atmiņas atšķirībām un asociatīvās (veidota uz asociācijām, semantiskā) atmiņas nozīmi.

Eksperimentālais materiāls metodikai №2

Minūtes laikā izlasi testu. Treknrakstā un sanumurētas ir izceltas desmit galvenās domas. Mēģini tās atkārtot, saglabājot oriģinālo secību.

CITI ŠOBRĪD LASA

1912. gadā Atlantijas okeānā notika katastrofa. Milzīgs pasažieru kuģis „Titāniks”, kurš devās pirmajā reisā no Eiropas uz Ameriku, miglā sadūrās ar peldošu ledus kalnu – aisbergu. 1) Kuģis tika bojāts un sāka grimt. 2) „Nolaidiet laivas!” – sauca kapteinis. Bet izrādījās, ka laivu skaits nav pietiekams. 3) To pietika tikai pusei pasažieru. „Sievietes un bērni – uz laivām, vīriešiem uzvilkt glābšanas vestes” – bija otrā komanda. 4) Vīrieši klusējot atkāpās no bortiem. Tvaikonis lēnām grima tumšā aukstā ūdenī. 5) Sākās iekāpšana pēdējā laivā. 6). Un pēkšņi resns vīrs, ar bailēs pārvērstu seju kliegdams, metās pie tās. 7) Izgrūstot sievietes un bērnus, viņš mēģināja lēkt laivā. 8) Noskanēja klikšķis – tas bija kapteiņa šāviens no pistoles. 9) Gļēvulis nokrita uz klāja miris. 10) Bet neviens nepaskatījās uz viņu.

Formula: pareizi reproducēto tēžu skaits, dalīts ar tekstā izcelto skaitu un reizināts ar simts procentiem

Saskaitot ar abām metodikām iegūtos skaitļus un pēc tam dalot uz pusēm, atradīsiet vidējo iegaumēšanas produktivitāti.

90-100 – lielisks rezultāts;
70-90 – ļoti labs rezultāts;
50-69 – labs;
30-49 – apmierinošs;
10-29 – slikts;
0-9 – ļoti slikts.

Avots: tests.kulichki.com

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.