Foto – Shutterstock.com

Ko dod sava tipa zināšana 0

Ko iegūstam, uzzinot savu socionisko un psihosofisko tipu?

Reklāma
Reklāma
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 3
“Gustavo ir bīstams narciss, bet Rutulis un Patrisha tērētas marionetes!” Ainārs Mielavs velta skarbus vārdus radošajiem kolēģiem 2
TV24
Viena no šī kara interesantākajām lietām: kā iespējams noslēpt 40-50 tūkstošus cilvēku pie frontes līnijas?
Lasīt citas ziņas

Uzzinot savu piederību, cilvēks pārstāj sevi šaustīt, iemācās aizstāvēties un izprast savu patieso būtību. Daudz labāk saprot savus tuviniekus – vecākus, radus, arī darba biedrus. Viņš zina, kur studēt, lai nebūtu vēlāk jāviļas, zina, ar ko nodarboties, lai darbs sniegtu prieku. Kā arī – ar ko precēties, lai nebūtu jāšķiras.

Vai piederība konkrētam tipam dzīves laikā mainās?

CITI ŠOBRĪD LASA

Cilvēka tips – gan socioniskais, gan psihosofiskais – dzīves laikā nemainās. Bet mainās tā piepildījums, saturs.

Kā noteikt savu sociotipu?

Tehnikas laikmetā mums ik dienu nākas mācīties, jo visu laiku kaut kas mainās. Ir tāds teiciens, ka izdzīvos tie, kuri mācīsies. Es tam pilnībā piekrītu – savu dzīvi harmoniski spēs iekārtot un estētiskā vidē dzīvos tie, kuri nepārtraukti izglītosies un uzsmels vajadzīgo informāciju. Arī, lai noteiktu savu tipu, ir jāmācās. Var, protams, aiziet pie speciālista un noteikt savu tipu, bet ar to būs par maz. Piemēram, migrantam var iztulkot dažus teikumus, lai viņš iekārtotos kādā dzīvesvietā. Bet, kā dzīvot turpmāk, kā sadzīvot ar pamatiedzīvotājiem, kā saprast valodu – tas viss ir jāmācās!

Socionika sevis analizēšanu iedala četros pāros: intraverts (I) vai ekstraverts (E); sensors (S) vai intuīts (I), ētiskais (F) vai loģiskais (T), racionālais (J) vai iracionālais (P), no kuriem dominē viena pāra puse. Zem tem seko skaidrojums. Tiklīdz tas noskaidrots, cilvēks iegūst savu kodu, piemēram, ENFP jeb Hakslijs.

Vai savu tipu var uzzināt, pavisam ātri aizpildot kādu testu – attālināti?

Protams, pieejami arī testi, bet to ticamība ir ne augstāka par 30%. Reti kurš cilvēks sevi ļoti labi pazīst, kaut gan daudzi tā mēdz apgalvot. Turklāt nereti mainās arī garastāvoklis, kas var ietekmēt atbildes uz testa jautājumiem. Ieteiktu testu pildīt laba profesionāļa klātbūtnē, kurš pēc ārējām pazīmēm redz atbilstošo tipu un pamana atbildēs esošās pretrunas.

Kāda informācija atrodama jūsu jaunākajā grāmatā?

Šī gada vasarā iznāca mana piektā grāmata „Izdzīvot mūžu saskanīgi”, kura jau guvusi labas atsauksmes. Tajā es vienkāršā veidā stāstu par psihosofiju, tiek raksturoti arī visi 24 psihotipi. Tāpat sniegti starptipu attiecību apraksti – kādu profesiju izvēlēties, atbilstoši savam psihotipam. Katram psihotipam ir pievienotas saderības tabulas, kur, izmantojot baļļu sistēmu, tiek norādīts uz komfortu vai diskomfortu ar citu tipu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.