Foto – Shutterstock

Ko darīt? 0

Ja noslīdējums netraucē intīmajai dzīvei un nerada diskomfortu, ķirurģiska operācija nav nepieciešama, uzskata daktere Lietuviete.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
TV24
Ar ko Lukašenko uzjautrinājis Slaidiņu: “Tur veči stūma ezi ārā ar visām adatām!” 12
Ar vienu roku dod, ar otru ņem – G7 dienaskārtībā vairs nav Krievijas aktīvu konfiskācija. Ir tikai bailes?
Lasīt citas ziņas

Mūsdienās noslīdējumu ķirurģiskai ārstēšanai izveidotas ap 200 dažādas metodes, diemžēl neviena no tām negarantē, ka noslīdējums pēc kāda laika neatkārtosies (atkārtota operācija jāveic ap 30% sieviešu). “Tādēļ vispirms jāapsver konservatīvās un profilaktiskās ārstēšanas metodes, piemēram, Kēgela vingrojumi iegurņa pamatnes muskulatūras stiprināšanai, speciālu vaginālo lodīšu vai baloniņu izmantošanu maksts un starpenes muskulatūras treniņam,” iesaka ārste.

Jaunām sievietēm, kurām ķirurģisko metožu lietošana ir stipri ierobežota, it īpaši, ja viņas vēl vēlas dzemdēt, noslīdējuma novēršanai pārsvarā veic maksts plastikas jeb sašaurināšanas operāciju. Gados vecām sievietēm, kurām ir arī citas blakus slimības, piemēram, sirds mazspēja, operācijas vietā var izmantot plastmasas vai gumijas pesārijus jeb maksts riņķus iegurņa pamatnes stiprināšanai. To ielikšanu un nomaiņu ik pēc 4 – 6 mēnešiem veic ārsts. Ir arī tādi, ko var mainīt pati sieviete.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja tomēr nepieciešama operācija, lielākoties visu noslīdējumu ķirurģiskās ārstēšanas metodes ir balstītas uz mazā iegurņa orgānu fiksāciju. Mūsdienās lielu daļu šo operāciju veic laparoskopiski. Lai panāktu pareizu maksts, dzemdes, urīnpūšļa un taisnās zarnas novietojumu, izmanto speciālus sintētiskos sietiņus, ar kuriem maksti nostiprina pie iegurņa kaula. Šī metode nav piemērota jaunām, seksuāli aktīvām sievietēm. Operācijas izmaksas dienas stacionārā apmaksā valsts, bet par sietiņu (tā cena ap 1000 eiro) jāmaksā pašai pacientei.

Padoms

Iesaka RAKUS Ginekoloģijas klīnikas vadītāja Nellija Lietuviete: “Noslīdējumu profilaksei sievietēm ļoti uzmanīgām jābūt pēcdzemdību periodā, piemēram, staipot bērnu vai bērna ratiņus, jo dzimumorgāni šajā laikā vēl nav stabili nostiprinājušies savā vietā. Savukārt gados vecākām sievietēm, ja vien viņas nelieto hormonaizvietojošo terapiju (HAT), jāizmanto lokāli, estrogēnu saturoši līdzekļi ziedes, svecīšu vai krēmu formā.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.