Pulverizējam 1

“Amerikāņu dietologi pierādījuši, ka cilvēkam vajadzīgas 90 barības vielas: 59 minerālvielas, 16 vit-
amīni, vismaz 12 aminoskābes un 3 taukskābes. Šāda daudzveidība nepieciešama katru dienu, jo kaut ko uzkrāt visam mūžam organisms nevar,” apgalvo zāļzinis Jānis Ulmis.

Viņš ir pārliecināts, ka pirmajā vietā iedarbīguma ziņā ir blendēti zaļie kokteiļi svaigā veidā visplašākajā augu izvēles daudzveidībā. Izpētīts, ka lielākais daudzums vērtīgo vielu atrodas nevis auga starpšūnu šķidrumā, bet tieši šūnu lizokamerās. Ar zobiem tās nav iespējams sašķaidīt tā, lai organisms varētu izmantot visu vērtīgo, toties blendēšana to paveic lieliski. Otrajā vietā – pulverizēto augu kokteiļi, trešajā – tējas.

“Pulveri gatavojot, augus attīru no piemaisījumiem, sasmalcinu apmēram 10 līdz 15 milimetru gabaliņos, beru uz sietiem, ik pa laikam apmaisu! Lai tas notiek ātrāk, žāvēšanā ieteicams izmantot papildu siltumu vai ventilāciju. Tiklīdz stiebriņš liecot lūst, droga gatava.

Gatavais produkts jāglabā sausumā, tumsā, papīra maisos.”

Īstā madara, matuzāle, gaiļbiksītis, lakacis, mātere, ehinaceja, brūngalvīte, bitene, māllēpe, sūrene, vērmele, puplaksis, kas latviešiem gremojamā zāle, vībotne, kazene, avene, baldriāns, ugunspuķe, sīkziedu kazroze, pēterene, skābene, trejkrāsu vijolīte, priežu pumpuri, egles jaunās skujiņas, maura retējs, kalmes sakne, meža zemenāji, vīgrieze, ancītis, biškrēsliņš, pelašķis, lucerna, nātre, pļavas dzelzene, dižzirdzene, plikstiņš, naudulis, amoliņš, āboliņš – vismaz lielāko daļu šo organismam nepieciešamo augu minimuma vajadzētu iekļaut savā ēdienkartē.

Katra no izkaltētajām drogām jāsamaļ. Jārēķinās, ka ne visi augi ļaujas smalcināšanai vienlīdz labi. Priežu pumpuri un dumbrāju zaķpēdiņa pūkojas, grūti samalt meža zemenājus un vībotnes, tomēr ģimenes vajadzībām pietiek ar kafijas dzirnaviņām.

Pēc samalšanas pulveris jāattīra no lapu un stieb
ru dzīsliņām un visiem iespējamajiem piemaisījumiem, pēc tam jāizsijā.

Kad iegūts daudz pulverizētu sastāvdaļu, no tām gatavo veselības augu daudzkomponentu salikumu. Drogas var lietot arī pa vienai, taču tā viegli pārdozēt un kaitēt veselībai.

Gatavojot veselības kokteili ģimenes lietošanai, droši var jaukt kopā visu savākto augu pulverīšus. Jo plašāku izvēli organismam piedāvāsim, jo precīzāk tas atlasīs sev nepieciešamo. Lielākā gudrība un noslēpums – daudzveidībā.

Šādus zaļos pulverkokteiļus, kas satur minerālvielas (makro un mikroelementus), vitamīnus, aminoskābes, dabīgas antibiotikas, šķiedrvielas, kas tik ļoti katru dienu nepieciešamas zarnu mikrofloras labajām baktērijām, lai spētu nodrošināt mūsu imunitāti, dēvē par trešās tūkstošgades antioksidantiem jeb terapeitisko pārtiku.

Vienkāršākais veids, kā veselības kokteiļus lietot – pievienot gatavai biezzupai vai citam ēdienam, kam vairs nav vajadzīga papildu termiskā apstrāde.

Citādi karstumā virs 45 grādiem pulveris daļu sava dzīvīguma spēka zaudē. Var arī trīs reizes dienā ieņemt pa karotītei pulvera un uzdzert ūdeni.

Viens mīnuss, ar ko jārēķinās, pulverizēšanai tomēr ir. Daudzus augus vācam, tikko raisās pirmais ziediņš, bet citi bieži vēl ir pumpuri. Nereti gadās, ka pumpuriņā kāds kukainis ir iedējis to, kas žāvējot un pulverizējot bojā neaiziet. Tāpēc malumā reizēm mēdz iemesties kodes. Ar to jārēķinās un – jāsamierinās. Bet uzglabājam zaļos pulverus tumšā un sausā vietā.

Reklāma
Reklāma
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.