Foto – Shutterstock

Efektīvai enerģijas tērēšanai 8

Meldonijs ir katrā organisma šūnā sastopamas vielas – gamma butirobetaīna – struktūranalogs. Tas pozitīvi ietekmē organisma enerģētisko vielmaiņu, kā arī nedaudz aktivizē centrālo nervu sistēmu.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
Dārzs
FOTO. Cik šogad maksā stādi, un kas ir piedāvājumā? Reportāža no Siguldas Stādu parādes
Kokteilis
Gudri jau kopš dzimšanas: 5 zodiaka zīmju pārstāvji, kuri var lepoties ar attīstītu intelektu
Lasīt citas ziņas

Paaugstinātas slodzes apstākļos organismā ātri iestājas spēku izsīkums, bet Mildronāta lietošanas laikā organisms pierod izturēt slodzi, jo meldonijs kavē tauku dedzināšanu, lai ražotu enerģiju, līdz ar to ļauj ekonomiskāk izmantot skābekli, ātri atjaunot enerģētiskās rezerves un sagatavoties jaunām slodzēm. Uzņemoties gamma butirobetaīna funkcijas, preparāta aktīvā viela paātrina nervu impulsu pārnesi organismā, līdz ar to ātrākas kļūst arī visas atbildes reakcijas un uzlabojas organisma vispārējā vielmaiņa. Tāpēc, lietojot Mildronātu, jūtams tonizējošs efekts – uzlabojas atmiņa, paātrinās domāšana, pieaug kustību veiklība, palielinās organisma pretošanās spējas nelabvēlīgiem apstākļiem.

Sportisti to ir gadiem lietojuši, lai izvairītos no sirds muskuļa audu bojājumiem, ko izraisa fiziska pārslodze. Ikviens cilvēks zina, ka pēc šādas pārslodzes nākamajā dienā smeldz muskuļi. Tā notiek tāpēc, ka šūnām pietrūcis skābekļa, bet nācies ražot enerģiju. Trūkstot skābeklim, organisms pārslēdzas uz glikozes izmantošanu, taču rodas pienskābe un līdz ar to sāpes muskuļos. Savukārt meldonijs neļauj organismam pārslēgties uz sāpīgo procesu, un sportistam, kurš lieto Mildronātu, ir iespēja gūt labākus rezultātus nekā tam, kuram viss sāp, taču preparāts nepalīdz ne uzlēkt augstāk, ne pacelt smagāku svaru.

Nepietiek pierādījumu

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai runātu par kāda preparāta efektu sporta medicīnā, tas jāpierāda dubultaklā pētījumā. Tas nozīmē, ka ne sportisti, ne ārsti nezina, kurš dalībnieks saņem īsto preparātu, kurš – placebo. Turklāt pētījuma dalībniekiem jābūt nejauši atlasītiem atlētiem. Tikai tad, ja iegūtie rezultāti apstiprina, ka zāles palīdz uzlabot sportistu sniegumu, ir pamats tās uzskatīt par dopingu. Mildronāts šādā veidā nav izpētīts. Tiek pieļauts, ka meldonijs dopinga sarakstā nonācis, pamatojoties uz sportistu subjektīvajām izjūtām, ka pēc tā lietošanas uzlabojas pašsajūta.

Ražotājuzņēmuma “Grindeks” nostāja paliek nemainīga – meldonijs nav dopings, bet efektīvas un klīniskajā praksē plaši izplatītas zāles, un Mildronāts ir pētījumos pārbaudīts medikaments, kas, tāpat kā jebkuras zāles, ir drošs, ja to lieto atbilstīgi ārsta norādījumam.

Valsts sporta medicīnas centra Antidopinga nodaļas vadītājs Gatis Berķis stāsta, ka meldonija pēdas organismā paliek 1–2 mēnešus. Tāpēc, neraugoties uz “Grindeks” centieniem attaisnot sava farmakoloģiskā produkta labo slavu, droši vien tuvākajā laikā līdz ar šo nosaukumu un vēl ne viena vien sportista vārdu tiks pieminēts dopings. Tikmēr tenisistes Marijas Šarapovas pieķeršana radījusi tik lielu pasaules mediju interesi, ka Mildronāts pat var lepoties par netiešo reklāmu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.