Foto: Freepik.com

Rieksti un sēklas 0

Rieksti un sēklas ir ne tikai lieliska uzkoda, bet arī vērtīgs triptofāna avots. Tie satur arī daudz šķiedrvielu, dažādus vitamīnus un antioksidantus, kas palīdz uzturēt gan sirds veselību, gan vispārējo labsajūtu. Regulāra riekstu un sēklu iekļaušana uzturā var palīdzēt samazināt sirds un asinsvadu slimību risku, uzlabot holesterīna līmeni un atbalstīt gremošanu.

Turklāt rieksti un sēklas ir ērti lietojami – tos var pievienot brokastu pārslām, jogurtam, salātiem vai vienkārši ēst kā uzkodu starp ēdienreizēm. Pat neliels saujiņas daudzums dienā var sniegt ievērojamu labumu, uzlabojot garastāvokli un enerģijas līmeni. Tomēr jāatceras, ka tie ir kalorijām bagāti, tāpēc ieteicams ēst mērenās devās.

Tītars un citi gaļas produkti

Tītara gaļa, kā arī cita kvalitatīva dzīvnieku gaļa ir pilnīgs olbaltumvielu avots, kas satur visas deviņas neaizvietojamās aminoskābes, tostarp triptofānu. Serotonīns ir ne tikai “laimes hormons”, bet arī būtisks smadzeņu un nervu sistēmas regulators, kas ietekmē garastāvokli, miegu un emocionālo līdzsvaru. Regulāra olbaltumvielu uzņemšana no gaļas palīdz nodrošināt organismam nepieciešamo aminoskābju bāzi, lai smadzenes varētu ražot serotonīnu un citas būtiskas bioaktīvās vielas.

Tītara gaļa ir īpaši ieteicama, jo tā satur salīdzinoši zemu tauku daudzumu un ir viegli sagremojama, turklāt to var gatavot dažādos veidos – cept, tvaicēt, grilēt vai izmantot sautējumos. Kopā ar kompleksiem ogļhidrātiem, piemēram, pilngraudu produktiem, gaļa palīdz uzlabot triptofāna uzsūkšanos, kas potenciāli var veicināt serotonīna līmeņa paaugstināšanos. Tādējādi tītara un citu gaļas produktu iekļaušana sabalansētā uzturā ne tikai nodrošina enerģiju un olbaltumvielas muskuļiem, bet arī veicina emocionālo labsajūtu un garastāvokļa stabilitāti.

Reklāma
Reklāma
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.