Foto – pexels.com

Ēdot arbūzu, vienmēr izspļauj sēklas? Izrādās, tā darīt nevajag – lūk, kāpēc 0

Vai atceries veco labo teicienu: “ja apēdīsi arbūza sēklu, vēderā izaugs arbūzs”? Kaut arī daudzi arbūza sēklas uzskata par lieku traucēkli vai par kaut ko neēdamu, patiesībā arbūza sēklas ir īsts dārgums mūsu veselībai – īpaši smadzenēm, muskuļiem un kauliem, vēsta kukksi.de.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Viņus slepeni apbrīno: šajos datumos dzimušie pievelk apkārtējo cilvēku apbrīnu kā magnēti
“Stāvu kā ar verdošu ūdeni aplieta…” piecgadīga bērna mamma trolejbusā piedzīvojusi vecāku ļaunāko murgu
Bijušais britu komandieris nosauc nākamo Krievijas mērķi un aicina gatavoties karam
Lasīt citas ziņas

Arbūza sēklas ir pārsteidzoši bagātas ar vērtīgām vielām. Tajās ir daudz olbaltumvielu, magnija, kā arī veselīgo taukskābju. Turklāt šīs mazās sēklas satur arī dzelzi, kas stiprina nervu sistēmu, un magniju – minerāli, ko ķermenis īpaši aktīvi patērē stresa situācijās.

Tāpat tās ir bagātas ar A, B un C vitamīniem. A vitamīns palīdz ādai, matiem un acīm, B vitamīni rūpējas par vielmaiņu, bet C stiprina imunitāti, kaulus un zobus. Interesanti, ka šie vitamīni atrodami arī pašā arbūza mīkstumā, taču, tā kā tas pārsvarā sastāv no ūdens, tad sēklās to koncentrācija ir būtiski lielāka.

Nesakošļātas sēklas gandrīz neko nedod

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai gan daudzi baidās norīt arbūza sēklas, patiesībā tas nav kaitīgi, taču ir viens svarīgs nosacījums. Lai organisms spētu izmantot to vērtīgās vielas, sēklas pirms norīšanas ir jāsakošļā. Norītas veselas, tās vienkārši iziet cauri gremošanas traktam un tiek izvadītas. Tās satur arī daudz šķiedrvielu, kas palīdz gremošanai, taču pārspīlēt ar daudzumu nevajadzētu – viss ar mēru.

Ja negribas ēst sēklas svaigā veidā, izmanto tās citādi

Arbūza sēklas iespējams arī izmantot dažādos ēdienos – un ne tikai svaigā veidā. Tās var apgrauzdēt cepeškrāsnī ar nedaudz sāls un olīveļļas – garšas ziņā tās atgādina saulespuķu vai ķirbju sēklas.

Tāpat tās var pievienot salātiem, zupām vai pat samalt un izmantot kā piedevu smūtijos, muslī vai maizītēs. Rūpīgi izžāvētas sēklas iespējams iekļaut arī pašgatavotās brokastu granolās vai kā piedevu uzkodu maisījumos.

Protams, ēst vai neēst arbūza seklas, tas paliek katra paša ziņā. Bet, ja līdz šim arbūza sēklas tev šķita tikai nevēlams šķērslis, iespējams, vērts mainīt skatījumu. Jo tieši šajās sīkajās melnajās sēkliņās slēpjas daudz vairāk vērtīga, nekā varētu likties.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.