
2. Pārstrādāta gaļa: nātrija slazds 0
Kāpēc kaitīga? Bekons, desas, aukstie gaļas izstrādājumi un hotdogi satur ārkārtīgi daudz nātrija (400–1000 mg uz 100 g) un piesātināto tauku. Nātrijs paaugstina asinsspiedienu, bet tauki veicina asinsvadu aizsprostošanos. Turklāt pārstrādātā gaļā esošie konservanti, piemēram, nātrija nitrāts, var negatīvi ietekmēt asinsvadu veselību.
Pasaules Veselības organizācija (PVO) klasificē pārstrādāto gaļu kā potenciālu kancerogēnu, kas saistīts ar paaugstinātu resnās zarnas vēža risku. Pētījumi rāda, ka 50 g pārstrādātas gaļas dienā palielina hipertensijas risku par 17%.
Alternatīvas:
Grilēta vai cepta vistas vai tītara gaļa bez ādas.
Svaigi pagatavots tuncis vai laša salāti bez pievienota sāls.
Augu valsts alternatīvas, piemēram, tofu vai tempehs, ar zemu nātrija saturu.
Padoms: Gatavojiet gaļu mājās, izmantojot garšvielas (papriku, ķiplokus, oregano) bez sāls. Izvairieties no iepakotiem gaļas izstrādājumiem un izvēlieties svaigus produktus.