Foto – Shutterstock.com

Kustību ierobežojumi 0

Ierobežota kustību amplitūda locītavā liecina, ka tajā ir kaut kas traucējošs, piemēram, kāds mehānisks šķērslis. Ķeršanos ceļa locītavā, kas sagādā grūtības pietupties vai pilnībā iztaisnot celi, parasti izraisa atplīsis meniska vai skriemeļa gabaliņš.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā”
Kokteilis
Zviedrijas policija atklāj, par ko tiks izvirzītas apsūdzības no Eirovīzijas diskvalificētajam Nīderlandes māksliniekam 33
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu 92
Lasīt citas ziņas

Bieži cieš pleca locītava, jo tajā ir vislielākā kustību amplitūda. To nodrošina daudz dažādu struktūru, kas atrodas cieši kopā. Kustību spēku un amplitūdu nodrošina tā sauktā rotācijas manšete, kura apņem locītavu un kuru veido muskuļi un to cīpslas. Ja traumas vai deģeneratīvu izmaiņu dēļ bojāta cīpsla, veicot rotācijas kustību, plecā parādās sāpes vai arī nav iespējams pacelt roku.

Kustību ierobežojumi var attīstīties arī kā atbildes reakcija uz sāpēm. Tos izraisa arī osteoartrīts, kad locītavās rodas skrimšļa bojājumi, sašaurinās locītavas sprauga un veidojas osteofīti. Piemēram, deģeneratīvās izmaiņas gūžas locītavā rada grūtības noliekties, lai uzvilktu apavus, kāpt pa kāpnēm. Kustību ierobežojumus var izraisīt arī autoimūns muskuļu iekaisums, piemēram, miozīts, sistēmiskā sarkanā vilkēde, sistēmiskā skleroze, nervu, muskuļu un asinsvadu saslimšanas, audzējs muskuļos vai pašā locītavā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Locītava var kļūt arī pārāk kustīga. Biežākais cēlonis ir ceļa locītavas saišu bojājums. Ja viena vai vairākas saites bojātas vai plīsušas, ceļa locītavā var rasties nestabilitātes sajūta.

Interesanti

Dažiem cilvēkiem ēdot vai runājot knikšķ žokļa locītavas. Tas var būt funkcionāls stāvoklis, kuram ir arī izskaidrojums – sinhronas, harmoniskas locītavu virsmas slīdēšanas traucējumi.

Žokļa locītavas spēj kustēties gan vertikāli, gan horizontāli, turklāt dažādos līmeņos, tās kustina apkārtesošie muskuļi. Ja šie muskuļi nedarbojas harmoniski, bet haotiski saspringst, locītavu virsmas sāk ķerties. To var izraisīt arī pārmērīgs locītavas kustīgums, kad locītava atveras pārāk plaši, un ikreiz, atplešot muti, tā noknikšķ. Knikšķēšanas cēlonis var būt arī iedzimts vai dzīves laikā iegūts žokļa locītavu saišu vājums. Ja tās ir pārāk vaļīgas, pārāk plaši atverot muti, žokļakaula galviņa var pārslīdēt pāri deniņu kaula locītavas pauguriņam, disks neatrodas vietā, un locītava ieklemmējas. Tad jāmeklē ārsta palīdzība.

Raksts no tematiskā izdevuma “Locītavu veselības ceļvedis”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.