Foto – Shutterstock

Polises nodrošinājums – 2180 eiro 0

Tiesa, valsts un pašvaldību iestādes no uzvarētāja valsts iepirkumu konkursā pērk lētās polises, kuru cena ir nedaudz virs 200 eiro, jo likums neļauj iegādāties dārgākas. Te gan jāņem vērā, ka Atlīdzības likumā norādītājām amatpersonām (darbiniekiem), kuriem veselība ir jāapdrošina obligāti (prokuroriem, tiesnešiem, KNAB darbiniekiem utt.), apdrošināšanas prēmija ir lielāka – līdz 426 eiro gadā. Bet pārējiem, kuri nav šajā obligāti apdrošināmo sarakstā, prēmija drīkst būt puse no šīs summas, tātad 213 eiro.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
TESTS: atbildi uz 10 vienkāršiem jautājumiem un mēs pateiksim, cik izglītots tu esi!
TV24
Banka darba samaksu pārskaita tiesu izpildītājam, neskatoties, ka parādnieka apgādībā ir trīs nepilngadīgi bērni. Advokāts skaidro, vai tā var
Lasīt citas ziņas

Visiem Valsts kancelejas darbiniekiem, arī visiem ministriem un Ministru prezidentam Mārim Kučinskim ir vienādas veselības apdrošināšanas polises par kopējo summu 42 tūkstošiem eiro jeb 212 eiro katram, kas vienam darbiniekam nodrošina iespēju saņemt veselības aprūpes pakalpojumus par 2180 eiro. Tas dod iespēju tikt pie ambulatorajiem maksas pakalpojumiem bez ģimenes ārsta nosūtījuma, divas reizes gadā saņemt stacionāros maksas pakalpojumus, ambulatoro rehabilitāciju par 100 eiro gadā, kā arī zobārsta pakalpojumus par 80 eiro gadā. Savukārt Saeimas darbinieku veselības apdrošināšanai par līdzīgu polises cenu no Saeimas budžeta 2016. gadā izlietoti 100 792 eiro. Apdrošināšana netiek nodrošināta darbiniekiem, kuri pieņemti uz laiku, kas mazāks par vienu gadu, kā arī pārbaudes laikā, informēja Saeimas preses dienestā.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča pastāstīja, ka savu veselību apdrošinājusi kā meitas ģimenes locekle no saviem personīgajiem līdzekļiem, kas gadā esot 155 eiro. “Polise man nodrošina iespēju saņemt papildu analīzes tām, ko izraksta ģimenes ārsts, speciālistu konsultācijas, arī atsevišķus pakalpojumus stacionārā,” saka Barča, kura pērk polisi, kopš strādā parlamentā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Savukārt bijusī valdības vadītāja, bet tagad Saeimas deputāte Laimdota Straujuma par savu naudu ir nopirkusi veselības apdrošināšanas polisi, kā pati sacīja, starp 300 un 400 eiro. “Ja nokļūtu slimnīcā, tad šāda polise man atmaksātos. Polise ir izdevīga, kad nododu analīzes, pārbaudu sirdi, dodos peldēt,” pastāstīja Straujuma.

Nelasa tikai rozīnītes

Kaut gan politiķi un arī ārsti valsts medicīnas iestādēs nereti norāda, ka privātās veselības apdrošināšanas kompānijas nolasa rozīnītes, nesedzot sarežģītu un dārgu ārstēšanu, tomēr tam var piekrist tikai daļēji. Pētot apdrošinātāju piedāvāto ārstniecības pakalpojumu paketes, var pārliecināties, ka ir apdrošinātāji, kuri apmaksā arī sarežģītas operācijas, tiesa, pirms tās veic, pacientam jāsaņem vēstule no apdrošināšanas kompānijas, ka to apmaksās. Tiek apmaksāti arī dārgi izmeklējumi, kas lielākajās privātajās ārstniecības iestādēs tiek nodrošināti ar tehnoloģiski daudz augstākas raudzes aparatūru nekā valsts slimnīcās, taču ne jau ar lētākajām polisēm.

“Dārgās polises maksā ap 600 – 800 eiro, un tām ir labs segums, jo iekļautas arī nopietnākas operācijas, piemēram, ceļa locītavas krusteniskās saites, mugurkaula trūces un citas operācijas. Lielajās starptautiskajās kompānijās polises, kas sedz gandrīz visu, maksā ap 3000 eiro gadā. Mūsu valsts iedzīvotāji nav tik turīgi, lai varētu to atļauties,” atzina apdrošinātāju asociācijas vadītājs Abāšins.

Viens no izplatītiem dažāda līmeņa polisēs iekļautajiem pakalpojumiem ir maksas neatliekamā medicīniskā palīdzība. Ja valsts ir deklarējusi, ka tā nodrošina ātro medicīnisko palīdzību, tad kuram gan ir interese par to maksāt? Izrādās, ka ir, jo privātajās ārstniecības iestādēs ir ātrās palīdzības mašīnas un brigādes, kas slimniekam spēj piegādāt zāles, aizvest uz procedūrām, atvest no slimnīcas mājās utt. Medicīnas sabiedrības “ARS” vadītājs Māris Andersons sacīja, ka pacientiem patīkot, ka tiek apmierinātas viņu vajadzības, nevis reglaments, kad ātrie drīkst vai nedrīkst pacientu vest uz slimnīcu.

Gan augstākā, gan vidējā un arī zemākā līmeņa polisēs ir iekļauts pat tāds sīkums kā ambulatorās pacientu iemaksas. “Apdrošinātāji labprāt ar tām nekrāmētos, jo tās ir nelielas naudas summas, taču pēc tām ir pieprasījums,” skaidro Abāšins.

Reklāma
Reklāma

Taču, ja pēkšņi skar kāda ļoti nopietna saslimšana, tad izdevumus par ārstēšanos būs grūti nosegt ar trīssimt un pat četrsimt eiro vērtām polisēm. Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Krauklis pastāstīja, ka viņš par savu naudu nopircis dārgu polisi, kurā iekļauta gan dzīvības, gan veselības apdrošināšana, un tā dod iespēju atmaksāt gan sarežģītās operācijas, pat audzēju ārstēšanu, un arī iespēju ar procentiem uzkrāt ieguldīto naudu. Viņš gan nevēlējās atklāt, cik tā maksājusi.

“Man ir vairāk nekā 50 gadu, bērni, kuri ir jāizaudzina, tāpēc manā vecumā ir svarīgi ne tikai rūpēties par savu veselību, bet arī labi finansiāli nodrošināties, ja nu, nedod Dievs, uzbrūk kāda kaite,” neslēpj Krauklis un piebilst, ka ne mazums Valkas iedzīvotāju veselības apdrošināšanas polisi ir nopirkuši Igaunijā, Valgā, jo tur varot saņemt kvalitatīvākus medicīniskos pakalpojumus nekā pašu mājās.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.