Foto. pexels.com/Marta Branco

1. Kanēlis 0

Kanēlis ir garšviela, par kura labvēlīgo ietekmi uz veselību mēs visi esam dzirdējuši. Taču tas  satur arī savienojumus,  kas var ietekmēt medikamentu darbību un to noārdīšanos organismā.

>Pētnieki no Misisipi Universitātes laboratorijas apstākļos konstatējuši, ka kanēļa galvenā aktīvā viela – cinamaldehīds – aktivizē noteiktus receptorus, kas paātrina zāļu izvadīšanu no organisma.

Tas var samazināt medikamentu efektivitāti.

Lai gan šie secinājumi pagaidām balstās tikai uz laboratorijas pētījumiem un  vēl nav apstiprināti klīniskajos pētījumos ar cilvēkiem, pastāv pamatotas bažas, ka tas var mijiedarboties ar dažiem medikamentiem.

Būtisks ir arī izmantotā kanēļa veids. Ceilonas kanēlis, ko nereti dēvē par īsto kanēli un kas tiek audzēts galvenokārt Šrilankā, satur ievērojami mazāk kumarīna – dabiskas vielas ar asins šķidrinošu iedarbību.

Savukārt Kasijas kanēlis, kas lielveikalos pieejams visbiežāk, satur krietni augstāku kumarīna koncentrāciju, tāpēc var palielināt asiņošanas risku, īpaši lietojot vienlaikus ar antikoagulantiem, piemēram, varfarīnu.

Ir dokumentēti arī atsevišķi gadījumi, kad kanēli saturoši uztura bagātinātāji palielinājuši asiņošanas risku, iespējams, ietekmējot aknu fermentu darbību, kas atbild par medikamentu noārdīšanu organismā.

Kanēlis var ietekmēt arī pretsāpju līdzekļu,  antidepresantu, pretdiabēta zāļu un pretvēža medikamentu iedarbību.

Svarīgi: neliela šķipsniņa kanēļa, visticamāk, nekādu kaitējumu nenodarīs. Problēmas tas var radīt tikai tad, ja to lieto lielos daudzumos kā uztura bagātinātājus.

Reklāma
Reklāma
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.